Constantijn Huygens. Een leven in brieven

Pieta van Beek, Robin Buning, Koen Ottenheym, Rudolf Rasch e.a.

Portret van Constantijn Huygens, Jonas Suyderhoef, 1623-1686 © Rijksmuseum
Portret van Constantijn Huygens, Jonas Suyderhoef, 1623-1686 © Rijksmuseum

Constantijn Huygens (1596-1687) kennen we als een alleskunner. Hij was onder andere kunstkenner, musicus, architect, dichter, diplomaat, en sinds kort weten we dat hij ook parfumeur was. Ter gelegenheid van de voltooiing van de digitale editie van Huygens’ briefwisselingen, publiceerde het Huygens Instituut een rijk geïllustreerde bloemlezing, waarin 37 kenners hun licht laten schijnen op 38 van de brieven.

Een kleurrijk pluimage aan deskundigen heeft de brieven vertaald in het hedendaags Nederlands en van een inleiding voorzien, waarin ze de bekende en onbekende aspecten van Huygens bespreken. Vier van deze kenners zijn met de Universiteit Utrecht verbonden: cultuurhistorici Pieta van Beek en Robin Buning, hoogleraar Architectuurgeschiedenis Koen Ottenheym en muziekwetenschapper Rudolf Rasch.

Anna Maria van Schurman

Zo schreef Pieta van Beek over de brief die Caspar Barlaeus op 8 januari 1630 naar Huygens stuurde. “Ik vertaalde en becommentarieerde een gedicht over schoonheid Anna Maria van Schurman, dat ingebed bleek in een Latijnse brief. Het gedicht is in gewijzigde vorm gepubliceerd, maar de brief nooit”, vertelt Van Beek. “Ze wordt de hemel in geprezen, maar de heren hadden anno nu een proces aan hun broek gekregen, zo seksistisch als het ook is.”