Collectief in boeken. 150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak

Boek Collectief in boeken. 150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak. Achtergrondfoto: vrouw zoekt boek in een boekenwinkel © iStockphoto.com/martin-dm
Achtergrondfoto © iStockphoto.com/martin-dm

Dit jaar bestaat het Centraal Boekhuis (CB) 150 jaar. Dr. Marijke Huisman (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) deed in opdracht van het CB onderzoek naar de geschiedenis van boekdistributie in Nederland en Vlaanderen tijdens de laatste 150 jaar. Op 6 april verschijnt het resultaat van dit onderzoek: een boek getiteld Collectief in boeken. 150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak.

  dr. Marijke Huisman
  Dr. Marijke Huisman

  Collectief in boeken

  Boeken zijn al eeuwen verweven met idealen over kennis, cultuur en democratie. Tegelijkertijd zijn boeken gewoon dingen die gemaakt, vervoerd en verkocht moeten worden. Idealen zijn immers weinig waard als het niet lukt boeken bij mensen en mensen bij boeken te krijgen. Om dat proces te stroomlijnen, richtte het collectief van Nederlandse uitgevers en boekverkopers in 1871 het Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel op. Dat groeide in 150 jaar uit tot het Centraal Boekhuis BV, ofwel CB. In die periode is weinig bij het oude gebleven en anno 2021 zien boek, boekbedrijf en CB er volstrekt anders uit.

  In Collectief in boeken belicht Huisman de ontwikkelingen in de boekenmarkt en het Nederlandse boekenvak, met speciale aandacht voor de verhoudingen tussen uitgevers en boekverkopers. Samen bouwen zij al anderhalve eeuw aan een internationaal unieke oplossing voor de distributie van boeken in alle mogelijke verschijningsvormen.

   

  • Titel: Collectief in boeken. 150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak
  • Auteur: Marijke Huisman
  • Uitgever: Boom uitgevers
  • ISBN: 9789024431526