Archiving Activism in the Digital Age

Ann Rigney e.a.

Afbeelding omslag boek Archiving Activism in the Digital Age

Literatuurwetenschappers Daniele Salerno en Ann Rigney brengen academici, archivarissen en activisten samen om enkele van de vele nieuwe sites te verkennen, waar activistische archieven momenteel worden gemaakt/gerealiseerd. Het resultaat is het verzamelwerk Archiving Activism in the Digital Age, onderdeel van het ERC-project Remembering Activism en van het Marie-Curie project Memorights.

De evolutie van archiveringspraktijken

Het archiveren van sociale bewegingen heeft lang bijgedragen aan hun culturele impact. Door de ruime beschikbaarheid van digitale hulpmiddelen voor het maken en opslaan van archiefstukken, wordt 'autonoom' archiveren vandaag de dag een belangrijk onderdeel van de activistische gereedschapskist zelf.

Tegelijkertijd is er veel veranderd op het gebied van professionele archivering. Dit heeft geleid tot meer participatieve en op de gemeenschap gebaseerde praktijken. Deze praktijken ontkrachten het idee van 'het archief' als een instelling die alleen de belangen van de staat dient.

Casestudies en inzichten

Op basis van casestudies in Turkije, Afghanistan, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Nederland en de VS biedt Archiving Activism in the Digital Age nieuwe inzichten in de kansen en uitdagingen die digitalisering met zich meebrengt en in de spanningen tussen autonomie en duurzaamheid op de lange termijn. Het toont vooral de potentie van archieven om plaatsen te worden van hernieuwd kritisch engagement.

Archiving Activism in the Digital Age, geredigeerd door Daniele Salerno en Ann Rigney, wordt open access gepubliceerd bij het Institute for Network Cultures (Amsterdam). Exemplaren van het boek in pdf-vorm kunnen hier worden gedownload.

Er zijn ook gratis gedrukte exemplaren beschikbaar op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Als je een exemplaar per post wilt ontvangen, kun je het hier bestellen.