12 november 2019

Philology, Codicology, Paleography in a Digital World

Among Digitized Manuscripts

Afgelopen maand publiceerde Brill Among Digitized Manuscripts. Philology, Codicology, Paleography in a Digital World door dr. Cornelis van Lit (Filosofie en Religiewetenschap).

Dr. Eric van Lit
Dr. Cornelis van Lit

Het werken met manuscripten is een digitale aangelegenheid geworden. Maar zijn er ook nadelen aan digitale foto's? En hoe kunnen we profiteren van de ongelooflijke rekenkracht die binnen handbereik ligt? Van Lit legt in detail uit wat er gebeurt wanneer manuscriptstudies en digitale geesteswetenschappen elkaar ontmoeten. Onder de gedigitaliseerde manuscripten wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om een noot over de fotokwaliteit op te nemen in je codicologische beschrijving, hoe je paleografische tekens tekent, verzamelt en publiceert, welke standaarden (zoals TEI en IIIF) je in acht moet nemen bij het transcriberen van een tekst, hoe je op maat gemaakte software voor beeldherkenning moet schrijven, en nog veel meer. Het leidende principe is dat een beetje leren over computers al grote waarde heeft.

L.W. Cornelis van Lit is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en broeder van de Orde van Predikers. Zijn belangrijkste expertise ligt in de middeleeuwse islamitische filosofie. Hij is hoofd van het online magazine The Digital Orientalist.

 

  • Titel: Among Digitized Manuscripts. Philology, Codicology, Paleography in a Digital World
  • Auteur: Cornelis van Lit
  • Uitgeverij: Brill
  • ISBN: 9789004415218