Ambitious Antiquities, Famous Forebears

Constructions of a Glorious Past in the Early Modern Netherlands and in Europe

Op 16 September verscheen bij uitgever Brill het boek Ambitious Antiquities, Famous Forebears: Constructions of a Glorious Past in the Early Modern Netherlands and in Europe van prof. dr. Karl Enenkel en prof. dr. Koen Ottenheym (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis). Het boek bespreekt de vroegmoderne constructies van antiquiteiten en hoe deze werden toegepast binnen verschillende contexten in Europa.

Deze publicatie bestudeert de constructies van de 'indrukwekkende' historische afkomst vervaardigd om 'nationale', regionale of lokale antiquiteiten te creëren in het vroegmoderne Europa (1500-1700), met name in Nederland. Dit was een periode die gekenmerkt werd door belangrijke politieke veranderingen en dus door een grotere behoefte aan legitimatie; een behoefte waarin werd voorzien door middel van historische claims. Literatuur, wetenschap, kunst en architectuur waren centrale media die werden gebruikt om te bewijzen dat men van indrukwekkende oude staten, regio's, of families afstamde. Deze claims hadden niet alleen betrekking op de Klassieke Oudheid, maar ook op andere periodes die werden beschouwd als 'antieke' perioden, zoals de riddertijd. De auteurs van deze bundel analyseren deze intrigerende vroegmoderne constructies van "antiquiteiten" en onderzoeken de manieren waarop ze werden toegepast in de politieke, intellectuele en artistieke contexten in Europa, met name in de noordelijke Nederlanden.

Prof. dr. Koen Ottenheym
Prof. dr. Koen Ottenheym

Karl A.E. Enenkel is professor in Middeleeuws Latijn and Neo-Latijn aan de Universiteit van Münster. Konrad A. Ottenheym is professor in Architectuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Dit boek is een herziene en aangevulde vertaling van Oudheid als ambitie: De zoektocht naar een passend verleden, 1400-1700 (Nijmegen: Vantilt, 2017).