29 april 2019

Alle mensen zijn intellectuelen. Notities uit de gevangenis

Antonio Gramsci (1891-1937)
Antonio Gramsci (1891-1937)

Deze week wordt een vertaling van het boek Alle mensen zijn intellectuelen. Notities uit de gevangenis gepubliceerd bij uitgeverij Vantilt. Het boek van Antonio Gramsci (1891-1937) is vertaald door Arthur Weststeijn (Italiaans). Op 28 april sprak Weststeijn bij het radioprogramma OVT van de VPRO over de verschijning van het boek.

Dr. Arthur Weststeijn
Dr. Arthur Weststeijn

De Italiaanse filosoof Antonio Gramsci staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste marxistische denkers. Volgens zijn tegenstanders waren zijn ideeën levensgevaarlijk: het fascistische regime van Benito Mussolini probeerde hem monddood te maken en zette hem jarenlang achter de tralies. Maar Gramsci liet zich niet het zwijgen opleggen en schreef in de gevangenis een baanbrekende reeks notities over filosofie, politiek en cultuur die nog steeds actueel zijn.

Notities uit de gevangenis

Alle mensen zijn intellectuelen maakt deze notities uit de gevangenis nu toegankelijk voor een Nederlands publiek. Macht, wist Gramsci, draait niet alleen om politiek maar ook om cultuur, want elk mens heeft de intellectuele vermogens om deel te nemen aan de strijd om hegemonie. Gramsci zag het als zijn levenstaak om die vermogens aan te spreken en te helpen ontwikkelen. Wie wil begrijpen hoe macht, politiek en cultuur vervlochten zijn, moet daarom Gramsci lezen.

Op 1 mei presenteert Weststeijn het boek bij de de Bali in Amsterdam.