Veelgestelde vragen over Onderwijs voor professionals

Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen over Onderwijs voor professionals aan de Universiteit Utrecht. Heb je een andere vraag of wil je meer weten? Stuur dan een mail.

1. Kan ik een open dag van Onderwijs voor professionals bezoeken?

Er zijn een aantal opleidingen, die een open dag verzorgen en waarop je kennis kunt maken met de opleiding. Hierbij gaat het voornamelijk om executive master programma’s. Voor meer informatie over open dagen of wanneer je meer wilt weten over een opleiding, kun je contact opnemen met de contactpersoon die vermeld staat bij de desbetreffende opleiding.

2. Welke online opleidingen zijn er te volgen?

Er worden verschillende online opleidingen aangeboden, verdeeld over de vakgebieden. Kijk voor het aanbod in je vakgebied bij de opleidingen en gebruik de filter optie 'volledig online'.

3. Op welke locatie is de opleiding?

De plaats waar een opleiding plaatsvindt is afhankelijk van het onderwerp en vakgebied. Dit is meestal in een van de gebouwen van de Universiteit Utrecht, zowel op het Utrecht Science Park als in de binnenstad van Utrecht, maar kan ook op een andere locatie in Nederland zijn. Waar een opleiding plaatsvindt staat vermeld op de programmapagina van de opleiding.

4. Krijg je een diploma na de opleiding?

Afhankelijk van de opleiding die je hebt gekozen ontvang je een certificaat van deelname, een geaccrediteerd deelcertificaat, of een geaccrediteerd diploma. Welk document je ontvangt na voltooiing van de opleiding staat op de programmapagina van de opleiding.

5. Ik heb al enkele vakken gevolgd en nu wil ik toch de hele opleiding doen. Kan dat?

Neem hiervoor contact op met de contactpersoon van de opleiding die je wilt volgen.

6. Hoe kan ik me inschrijven voor een opleiding?

Op de programmapagina van de opleiding vind je een aanmeldknop. Deze neemt je mee in het aanmeldproces voor de desbetreffende opleiding. Heb je andere vragen over de aanmelding? Neem dan contact op met de contactpersoon van de opleiding.

7. Hoe kan ik betalen voor een opleiding?

Je kunt betalen via iDeal, creditcard of een factuur. In het aanmeldproces wordt duidelijk gemaakt hoe je kunt betalen.

8. Ik ben docent, hoe kan ik me bij de UU meer professionaliseren?

Ben je leraar of wil je het juist worden? Bij de Universiteit Utrecht blijf je leren. Je kunt je professionaliseren in onder andere onderzoekend leren, didactiek, rekenles en onderzoek naar onderwijs. Je kunt eerstegraads en tweedegraads bevoegdheden halen. Het aanbod op het vakgebied onderwijs en didactiek is groot.

9. Hoe kan ik leren met een voordeel? Zijn er bijvoorbeeld subsidieregelingen?

Vanuit de overheid is sinds 2017 het Levenlanglerenkrediet beschikbaar gesteld voor personen die een opleiding willen volgen, maar geen recht meer hebben op de reguliere studiefinanciering. Meer informatie over deze regeling vind je op de website van DUO.

10. Waarom is de prijs van de opleiding niet een percentage van het collegegeld?

Het collegegeld wordt bepaald door de overheid en is onderdeel van de financieringsregels voor ‘initieel onderwijs. Het onderwijsaanbod voor professionals valt onder ‘privaat onderwijs’ en daarmee niet onder deze financieringsregels. De prijs wordt bepaald door de kosten van de opleiding en niet, zoals bij initieel onderwijs, door de overheid.