Word leraar in het voortgezet onderwijs

Wil je als professional een eerste- of beperkte tweedegraads lesbevoegdheid halen? Of ben je tweedegraadsleraar en wil je eerstegraads worden? Dat kan bij de Graduate School of Teaching van de Universiteit Utrecht.

Je kunt je onderwijsbevoegdheid halen voordat je een baan in het onderwijs zoekt. Er zijn echter ook mogelijkheden om je lesbevoegdheid te halen náást een baan voor de klas.

Soorten lesbevoegdheid

Er zijn in het voortgezet onderwijs verschillende soorten lesbevoegdheid. Afhankelijk van je vooropleiding kun je aan de Universiteit Utrecht een eerste- of beperkte tweedegraads lesbevoegdheid behalen.

Met een eerstegraads lesbevoegdheid kun je in alle klassen van het vmbo-t en de onder- én bovenbouw havo/vwo lesgeven. Met een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid kun je in alle klassen van het vmbo-t en de onderbouw havo/vwo lesgeven.

Bekijk je mogelijkheden

Testimonials
Lees de testimonials van bevlogen studenten en alumni van de Utrechtse lerarenopleidingen.

Voorlichtingsbijeenkomsten Zij-instroom in Beroep-traject
De Graduate School of Teaching organiseert drie keer per jaar een voorlichtingsbijeenkomst voor professionals die willen overstappen naar het onderwijs. De bijeenkomst is bedoeld om je te helpen in jouw keuzeproces en wordt verzorgd door ervaren opleiders. Vragen die aan bod komen zijn: wat houdt het beroep van leraar in?, hoe ziet het opleidingstraject eruit?, wat zijn de kosten en welke subsidiemogelijkheden zijn er?

Datum volgende zij-instroomvoorlichting: n.t.b.

Heb je nu al vragen? Stel ze gerust via de e-mail: gst@uu.nl

Trainees in onderwijs
Stichting Trainees in onderwijs bestaat sinds 2018. Het is een onafhankelijke stichting die is ontstaan uit een initiatief van de VO-raad, de VSNU en het ministerie van OCW. De Universiteit Utrecht is een van de partners in dit project. Met het traineeship 'Trainees in onderwijs' haal je binnen twee jaar een eerstegraads onderwijsbevoegdheid aan de Universiteit Utrecht/Graduate School of Teaching en doe je waardevolle werkervaring op in de klas als docent. Je volgt trainingen die aansluiten bij jouw behoeften én zet zelf projecten op die het onderwijs verrijken. Je werkt actief aan je persoonlijke ontwikkeling en wordt hierbij begeleid door verschillende trainers en opleiders. Ook ontvang je een marktconform salaris en krijg je tijd en ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling onder begeleiding van een coach en opleiders.

Meer informatie? Bezoek de website van Trainees in onderwijs.

Subsidieregelingen
Voor leraren in opleiding zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Kijk hiervoor op de website van DUO, Ministerie van Onderwijs en Cultuur (tegemoetkoming leraren en subsidie korte scholingstrajecten vo).

Flexstuderen
Vanaf 1 mei 2019 kun je de masteropleiding Leraar voorbereidend hoger onderwijs en alle Educatie & communicatie masters flexibel en/of modulair volgen via flexstuderen. Zo kun je studeren makkelijker combineren met werk en privé.

Meer informatie over de Utrechtse lerarenopleidingen?
Voor meer informatie over de opleidingen kun je contact opnemen met de studieadviseurs via studieadviseur.gst@uu.nl.