Onderzoeksvaardigheden voor museummedewerkers

Musea zijn niet alleen een schatkamer waarin steeds nieuwe kwaliteiten en verhalen kunnen worden gevonden, maar ook een werkplaats waarin museale professionals en het publiek samen nieuwe kennis, inzichten en ervaringen opdoen. Het museale wetenschappelijke onderzoek is van groot belang om de kennis over de collectie te verdiepen en die te onderzoeken vanuit de vragen die de samenleving van vandaag stelt.

Met deze cursus maak je je als museummedewerker de recente inzichten eigen over het doen van wetenschappelijk onderzoek. Met die kennis kun je een gedegen onderzoeksopzet ontwerpen en een onderzoeksaanvraag formuleren toegesneden op het eigen onderzoeksgebied.

Bestemd voor: 
Museummedewerkers in vaste of tijdelijke dienst, met een universitair masterdiploma of equivalent op basis van professionele ervaring. Overige belangstellenden in overleg.
Toegangseisen: 

Er wordt uitgegaan van een academisch werk- en denkniveau. Deelnemers hebben een universitaire master afgerond of een gelijkwaardige kwalificatie.

Startmoment(en): 
N.n.b.
Tijdsinvestering: 
4 sessies van +/- 4 uur en 1-2 dagdelen aan voorbereiding
Locatie: 
Utrecht
Aanbieder: 
Faculteit Geesteswetenschappen
Prijs: 
€800,-
Bijzonderheden: 

Deelnemers kunnen mogelijk een deel van de kostprijs vergoed krijgen via Werktuig PPO.

Er zijn nog geen nieuwe data bekend.

Houd me op de hoogte
Bouwen aan onderzoek

Programma

Met een selecte groep vakgenoten krijg je in vier bijeenkomsten inzicht in de recente ontwikkelingen in het wetenschappelijk (kunst-)historisch en museologisch onderzoek én in de eisen die gesteld worden aan een aanvraag voor onderzoekssubsidie op dat gebied. In de loop van de cursus krijg je de gelegenheid om een onderzoeksaanvraag uit te werken. Over het onderwerp dien je al een enigszins omlijnd idee te hebben. Je bereidt de bijeenkomsten voor door in te lezen, opdrachten te maken en na te denken over je aanvraag. 

Leerdoelen

Na deze cursus:

  • Heb je inzicht in de actuele tendensen in het wetenschappelijk onderzoek.
  • Ben je in staat om een effectief en wetenschappelijk verantwoord onderzoeksvoorstel te formuleren.

Gaat het museum een renaissance tegemoet als een leer- en weetkring zoals het die had in de achttiende en negentiende eeuw?

Arnoud Odding, directeur Rijksmuseum Twente

Cursuscoördinatoren

Profielfoto Eveline Deneer en Annemieke Hoogenboom
Eveline Deneer en Annemieke Hoogenboom

Dr. Eveline Deneer is universitair docent kunstgeschiedenis. Haar specialisme is Europese kunst in de decennia rond 1800. Dr. Annemieke Hoogenboom is universitair docent en onderzoeker op het gebied van de oude beeldende kunst. "Het doen van onderzoek is een van de kerntaken van musea."

Lees het interview met Eveline Deneer

Docenten

Data en aanmelden

Er zijn nog geen nieuwe data bekend.

Houd me op de hoogte

Certificaat van deelname

Na afronding van de cursus ontvang je een certificaat van deelname.

Vragen?

Neem gerust contact op met ons via OvP.binnenstad@uu.nl. We helpen je graag.