Leren begeleiden van leraren-in-opleiding

Deskundige begeleiding op school is van groot belang voor een goede professionele ontwikkeling van de docent. In de training beleidingsvaardigheden leer je hoe je docenten-in-opleiding zo efficiënt mogelijk begeleidt bij hun ontwikkeling als docent.

Bestemd voor:
Begeleiders van (aanstaande) docenten
Toegangseisen:

Deelnemers moeten in de periode dat de training plaatsvindt, ook daadwerkelijk (aanstaande) docenten begeleiden

Startmoment(en):
Deze cursus is nog niet gepland. Heb je interesse, neem dan contact op
Aanbieder:
Onderwijsadvies & Training
Prijs: Dit bedrag is vrijgesteld van btw
€0,- (stagebegeleiders van studenten van de Lerarenopleiding Universiteit Utrecht / Graduate School of Teaching); €750,- (overige deelnemers)
Bijzonderheden:

Maatwerk is mogelijk

Inhoud

Leraar worden leer je voor een groot deel in de praktijk. Daarom vindt een belangrijk deel van de lerarenopleiding op school plaats en is de samenwerking tussen scholen en de universiteit intensief. Deskundige begeleiding op school is van groot belang voor een goede professionele ontwikkeling van de (aanstaande) docenten, zo blijkt uit onderzoek.

Daarom biedt Onderwijsadvies & Training begeleiders op scholen een training begeleidingsvaardigheden aan. In deze training leer je hoe je docenten-in-opleiding zo efficiënt mogelijk begeleidt bij hun ontwikkeling als docent. In de training komen zowel de theorie als de praktijk van het begeleiden aan bod. Je oefent met begeleidingsvaardigheden, wisselt uit met begeleiders van andere scholen en scherpt je visie op begeleiden aan.

• het observeren van leraren vanuit verschillende perspectieven,
  • het voeren van begeleidingsgesprekken (opbouw, vaardigheden),
  • de didactiek van het opleiden van leraren,
  • het beoordelen van aanstaande leraren,
  • opleiden in de school.

Na afloop kun je:

• jevisie op begeleiden verwoorden en vanuit die visie handelen,
  • studenten begeleiden bij hun professionele ontwikkeling,
  • de professionele ontwikkeling van studenten beoordelen,
  • observeren en nabespreken vanuit verschillende modellen,
  • je begeleiding afstemmen op het beleid binnen de school ten aanzien van het (mee)opleiden van aanstaande leraren en het begeleiden van beginnende leraren.

Maatwerk

Naast open inschrijving is het ook mogelijk de cursus op maat aan te bieden op school of binnen een instituut.

Reacties van deelnemers

• “Als beginnend begeleider heb ik veel meegekregen, met name m.b.t bewustwording en een aantal basisvaardigheden. Ook de theoretische onderbouwing vond ik verdiepend en heel relevant”
  • “Heb nu goede handvatten/handreikingen om concreet mee verder aan de slag te gaan”
  • “Concretiseren van situaties was erg zinvol, meteen toepassen van geleerde, theoretische achtergrond”
  • “Direct toepasbaar in begeleidingssituaties”
  • “Leerzame cursus, fijne groep, waardoor ik me veilig voelde en in openheid durfde te praten”

Over Onderwijsadvies & Training

De onderwijsadviseurs van Onderwijsadvies & Training dragen bij aan de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs. Dit doen zij door het vertalen van wetenschappelijke inzichten naar de dagelijkse praktijk van het onderwijsveld. Wij bieden trainingen en maatwerkoplossingen bij onderwijsvraagstukken, en geven advies over leren in organisaties. Maak kennis met ons.

Secretariaat Onderwijsadvies & Training
onderwijsadviesentraining@uu.nl