Kritisch denken op internet

In tijden van fake news is het noodzakelijk dat leerlingen naar betrouwbare informatie kunnen zoeken op het internet. Met andere woorden: leerlingen moeten informatievaardig zijn en kritisch kunnen denken. Dat is niet iets wat vanzelf gaat; zo blijkt uit talloze onderzoeken dat leerlingen veel moeite hebben met het op waarde schatten van online informatie. In twee bijeenkomsten leer je aan de hand van wetenschappelijke inzichten hoe je leerlingen ondersteunt, en (her)ontwerp je opdrachten die je direct kunt inzetten in je onderwijs.

Bestemd voor: 
Docenten in het voortgezet onderwijs
Startmoment(en): 
In overleg. Heb je interesse, neem dan contact op.
Tijdsinvestering: 
Twee bijeenkomsten van 3 uur. In de tussentijd werk je aan enkele praktijkopdrachten. Totale tijdsinvestering 16-20 uur
Locatie: 
In overleg
Aanbieder: 
Onderwijsadvies & Training
Prijs: Dit bedrag is vrijgesteld van btw
€ 420,- (aantal deelnemers: 8-12)
Bijzonderheden: 

Maatwerk is mogelijk

In de eerste bijeenkomst gaan we in op de volgende vragen: Wanneer is een leerling informatievaardig? Tegen welke uitdagingen lopen leerlingen aan? Welke werkvormen en opdrachten kun je gebruiken om leerlingen informatievaardig te maken? Bewezen instructiestrategieën worden daarbij actief gekoppeld aan de eigen onderwijspraktijk. Je werkt aan het ontwerpen van concrete opdrachten binnen je eigen vak die na de bijeenkomst in het eigen onderwijs kunnen worden ingezet. Als je al opdrachten hebt, kun je deze ook als uitgangspunt nemen. In de tweede bijeenkomst worden deze opdrachten geëvalueerd en worden ervaringen uitgewisseld.

Na afloop van de cursus kun je…

  • de kenmerken van kritisch denken benoemen;
  • benoemen waar (jouw) leerlingen tegenaan lopen bij kritisch denken;
  • effectieve instructieprincipes voor het stimuleren van kritisch denken toepassen;
  • opdrachten om kritisch denken te bevorderen ontwerpen en evalueren.

Over Onderwijsadvies & Training

De onderwijsadviseurs van Onderwijsadvies & Training dragen bij aan de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs. Dit doen zij door het vertalen van wetenschappelijke inzichten naar de dagelijkse praktijk van het onderwijsveld. Wij bieden trainingen en maatwerkoplossingen bij onderwijsvraagstukken, en geven advies over leren in organisaties. Maak kennis met ons

Trainer / contactpersoon