Een goede toets: van ontwerp tot evaluatie

Zie je op tegen het maken van toetsen? Weet je niet waar je moet beginnen? Klagen studenten over het niveau van een toets? In deze cursus leren we je hoe je een goede toets kunt maken, van ontwerp tot evaluatie.

Bestemd voor:
Docenten in het (hoger) onderwijs (BKO niet verplicht)
Startmoment(en):
In overleg
Tijdsinvestering:
4 bijeenkomsten van 3 uur. Tussendoor werk je aan huiswerkopdrachten. Totale tijdsinvestering: 16-20 uur
Aanbieder:
Onderwijsadvies & Training
Prijs: Dit bedrag is vrijgesteld van btw
€ 470,- (intern UU/ UMC); € 560,- (extern)
Bijzonderheden:

Maatwerk is mogelijk

Inhoud cursus

Toetsen is een vak apart, maar gelukkig ook prima aan te leren. Dit traject helpt je bij het maken van een goede toets: van toetsontwerp tot evaluatie. In vier bijeenkomsten vergroten we je toetsdeskundigheid en gaan we in op kwaliteitseisen aan goede toetsen. De toetscyclus staat hierbij centraal. Je werkt in de cursus aan het verbeteren van je eigen toetspraktijk.

Vragen die aan bod komen:

• Hoe kun je redenaties en argumentaties van studenten toetsen?
  • Uit hoeveel vragen moet mijn toets bestaan?
  • De toets is slecht gemaakt, hoe kan dat?
  • Mijn collega is soepeler in haar beoordeling dan ik. Hoe kunnen we op één lijn komen?

Programma

• Bijeenkomst 1: Wat is toetsing?; Kwaliteitseisen aan toetsing; Toetsmatrijs en leerdoelen
  • Bijeenkomst 2: Kennis van toetsvormen en kwaliteit van open en gesloten vragen
  • Bijeenkomst 3: Beoordelen van complexe vaardigheden met rubrics
  • Bijeenkomst 4: Toetsanalyse; betrouwbaar beoordelen; cijfers geven; een verbeterplan opstellen

Leerdoelen

Na afloop kun je:

• De kwaliteit van de eigen toetspraktijk en gebruikte werkwijzen screenen
  • Een weloverwogen keuze maken voor geschikte toetsvormen
  • Een bij eindvereisten passend toets- en beoordelingsplan opstellen
  • Toetsen en beoordelingsinstrumenten ontwerpen en samenstellen
  • Methoden voor resultatenanalyse, cesuurbepaling en toetsevaluatie in de praktijk gebruiken

Certificaat

Wanneer je alle sessies hebt bijgewoond en actief hebt meegedaan ontvang je een certificaat van deelname van de Universiteit Utrecht.

Deze cursus heeft een minimum van 8 deelnemers en een maximum van 20 deelnemers.

Over Onderwijsadvies & Training

De onderwijsadviseurs van Onderwijsadvies & Training dragen bij aan de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs. Dit doen zij door het vertalen van wetenschappelijke inzichten naar de dagelijkse praktijk van het onderwijsveld. Wij bieden trainingen en maatwerkoplossingen bij onderwijsvraagstukken, en geven advies over leren in organisaties. Maak kennis met ons.