Bloed- en urineonderzoek: waar moet je op letten?

Een leuke en praktische combinatie van theorie en het zelfstandig bekijken van bloed- en urinepreparaten.

Hematologisch en klinisch-chemisch bloedonderzoek wordt vaak in de dierenartspraktijk gebruikt om tot een diagnose te komen. Of het bloed of de urine nou onderzocht wordt in het in-huis- laboratorium of wordt opgestuurd naar een referentielaboratorium, kennis over wat de uitslag kan beïnvloeden is essentieel. In deze workshop komen verschillende typen bloedbuizen, de verwerking, de bewaring en de verzending hiervan aan bod.

Bloedbuisjes
Bestemd voor: 
Paraveterinairen en dierenartsen met of zonder ervaring in het doen van bloed- en urineonderzoek die willen leren hier zelfstandig mee aan de slag te gaan.
Tijdsinvestering: 
11:00 tot 17:00
Locatie: 
Faculteit Diergeneeskunde, Münsterlaan 7, Utrecht
Aanbieder: 
Faculteit Diergeneeskunde
Prijs: 
€350
Bijzonderheden: 
  • Vanwege het intensieve karakter van deze cursus is er plaats voor maximaal 25 deelnemers.
  • Dierenartsen kunnen met het volgen van deze workshop 5 accreditatiepunten krijgen.
  • De prijs is inclusief catering.

 

Over de cursus

Urineonderzoek kan het beste volgens een standaard protocol worden uitgevoerd; hierbij hoort naast de stripanalyse ook een microscopisch onderzoek van het urinesediment.

Bij het hematologisch onderzoek is het microscopisch beeld van een bloeduitstrijkje een waardevolle aanvulling op de uitslagen van de hematologie analyzer. U gaat aandachtig kijken naar de rode bloedcellen voor aanwijzingen voor een mogelijke oorzaak van bloedarmoede. U gaat verschillende witte bloedcellen onderscheiden en een differentiatie uitvoeren. Daarbij kan het zomaar gebeuren dat u een bloedparasiet tegenkomt.

Deze workshop is een leuke en praktische combinatie van theorie en het zelfstandig bekijken van diverse bloed- en urinepreparaten. U krijgt uitleg over het instellen van de microscoop en leert zelfs hoe u uw mobiele telefoon kunt gebruiken voor het maken van foto’s van wat u door de microscoop ziet.

Direct aanmelden

Docenten

Deze workshop wordt gegeven door twee docenten die jarenlange ervaring hebben met het uitvoeren en analyseren van bloed- en urineonderzoek.

Jos Vossen

Jos Vossen

Na een studie Klinische chemie, Hematologie en Bacteriologie ben ik in 1978 gestart op de bloedtransfusiedienst in het Academisch Ziekenhuis der Vrije Universiteit Amsterdam. In 1980 ben ik verhuisd naar Utrecht en gaan werken in het Academisch Ziekenhuis Utrecht op de afdeling Gynaecologie en Verloskunde. Met stappen van 5-7 jaar ben ik “gehopt” naar andere functies binnen dezelfde organisatie, omdat ik op termijn breed inzetbaar wilde zijn. In 1990 werd ik hoofdanalist in het Academisch Ziekenhuis Utrecht, het huidige UMCU. Daar had ik de humane klinische chemie en hematologie volledig in de vingers. Ik dacht dat dit veterinair volledig anders zou zijn, maar niets was minder waar. In 2002 werd ik manager van het diagnostisch laboratorium van de Faculteit Diergeneeskunde, het UVDL. Ik had mij verkeken op het aantal diersoorten. Humaan heb je de man en vrouw en het kind wat de referentiewaarden betreft. Veterinair liep ik tegen de hele dierentuin aan met een waanzinnig groot verschil in referentiewaarden.

Nog een groter verschil was echter de methodiek van werken. Humaan is alles gecertificeerd tegen ISO-normen en vastgelegd in procedures. In elk humaan laboratorium werkt men dus volgens dezelfde “Gouden Standaard”. Deze manier van werken staat veterinair nog in de kinderschoenen. In deze workshop concentreren wij ons op de methodiek van werken, zodat men straks ook in elke dierenartspraktijk dezelfde manier van werken hanteert, waardoor de resultaten en de referentiewaarden onderling vergelijkbaar zijn.

 

Marrit Prins

Ik heb mijn dierenartsopleiding afgerond in 2002. Hierna heb ik in meerdere gezelschapsdierpraktijken waargenomen voordat ik startte bij het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren. Daar werd mijn interesse gewekt voor de klinische pathologie en in 2005 begon ik met deze specialistenopleiding, waarvoor ik in verschillende laboratoria in Kopenhagen, Basel en West-Lafayette (VS) stage liep. In 2011 werd ik de eerste Europese Veterinaire Klinisch Patholoog in Nederland.

Vanaf 2005 tot maart 2019 werkte ik bij het Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium, waar ik naast mijn diagnostische taken veel bachelor- en masteronderwijs verzorgde. Ik geef al jaren nascholingen over hematologie, cytologie, klinische chemie en urinediagnostiek aan paraveterinairen en dierenartsen, o.a. tijdens de DANS, Voorjaarsdagen en de Najaarsdag. Sinds eind maart 2019 werk ik bij Idexx in een team van Europese en Amerikaanse klinisch pathologen en voer ik cytologisch en hematologisch onderzoek uit. Dit werk kan ik vanuit huis doen, wat perfect te combineren is met mijn gezin met een 9-jarige dochter en twee 6-jarige zoontjes.