Future of Work podcast: vooruitblik op 2022

Thomas Martens, Tanja van der Lippe, Joop Schippers

Thomas Martens, Tanja van der Lippe en Joop Schippers. 

Er is één thema dat voor bijna alle bedrijven het jaar 2021 kenmerkt: hybride werken en pogingen daartoe. Op dit thema en ook veel andere thema's reflecteren socioloog Tanja van der Lippe, HRM-wetenschapper Eva Knies, arbeidseconoom Joop Schippers en socioloog Thomas Martens in de nieuwste Future of Work podcast. En wat kunnen we volgens hen verwachten voor 2022? 

"Managers gingen van checking upon, naar checking in", signaleert Eva Knies, hoogleraar Strategisch Human Resource Management. "Wat zijn de doelen die je met elkaar stelt en hoe komen we daar? Het switchen tussen online en fysiek is wel iets waar veel organisaties mee worstelen. Tegelijkertijd zie je dat veel organisaties toch ook een visie aan het ontwikkelen zijn op hoe ze samen willen werken, zodat als het straks weer kan, dat er meer op kantoor gewerkt wordt, ze er ook klaar voor zijn." Het valt Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie op, dat veel bedrijven in september 2021 toen de versoepelingen kwamen, weer massaal teruggingen naar kantoor en nu in de pandemie weer thuiswerken zonder plan.

Tanja van der Lippe breekt een lans voor jongeren en nieuwe medewerkers die de negatieve aspecten van thuiswerken ondervinden. Je doet minder inspiratie op, geen onverwachte ontmoetingen bij het koffiezetapparaat, je weet niet bij je wat kunt vragen. Corona vergroot de tegenstellingen tussen wie wel goed mee kan komen en wie niet, ook wat betreft digitale vaardigheden om te werken. Bovendien: een groot deel van de bevolking werkt ook helemaal nooit thuis.

Het hybride werken maakt het ook mogelijk dat mensen waar dan ook werken, dus misschien makkelijker een baan aannemen die "ver weg" is en beter betaalt. Dan moet je ook een type werknemer zijn die minder hecht aan de sociale aspecten van werk. Het doet Tanja van der Lippe denken aan de "ik-bv", je werkt vooral aan je eigen ontwikkeling, je eigen salaris, maar bent minder betrokken bij het bedrijf. 

Krappe arbeidsmarkt

Ook de personeelstekorten op allerlei fronten komt ter sprake in deze podcastaflevering. Onder meer in de zorg, het onderwijs, maar ook in de metaalsector, eigenlijk overal. Er heerst krapte op de arbeidsmarkt, zelfs tijdens de pandemie. Joop Schippers zag het al jaren aankomen en is dus niet verbaasd dat dit zich juist nu manifesteert. Resulteert dit in hogere salarissen? Deels wordt er onderhandeld, signaleert Joop Schippers en ook het nieuwe regeerakkoord doet een duit in het zakje.

Personeel in de zorg

Hoe krijgen we meer medewerkers in de zorg? Of in ieder geval meer menskracht? Er moet wat worden gedaan aan het salaris, maar ook aan de organisatie van het werk en de uren, en zeker ook aan institutionele aspecten zoals: parttime werkende vrouwen, vaderverlof, de werk-privébalans, de duurzame inzetbaarheid, de status van het beroep.

Over deze en andere onderwerpen praten de onderzoekers verder in deze aflevering van de Future of Work podcast.

Onderzoekers van de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht delen, samen met mensen uit de praktijk, de nieuwste inzichten over werk én de actualiteit in deze maandelijkse podcast. Hij wordt gemaakt in samenwerking met People Power, een programma op New Business Radio. 

Luisteren en abonneren

Je kunt de Future of Work podcast ook op Spotify beluisteren, bij Apple Podcasts, Google Podcasts en op Soundcloud. Elke maand wordt één aflevering van het programma People Power gemaakt door de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht. 

Wil je op de hoogte blijven van alle podcasts? Meld je dan aan voor People Power op WhatsApp. Sla het nummer 06 45 66 75 48 op in je contacten en stuur een bericht “PODCAST AAN”, dan houden wij jou op de hoogte over nieuwe afleveringen.

Elke maandag van 15 tot 17 uur hoor je People Power op New Business Radio. Wil jij de programma’s gratis en automatisch op je mobiel? Abonneer je hier op de Podcast

Wil je weten hoe je onze podcast op je iPhone, Android, Computer of SONOS krijgt, klik dan hier voor onze handleiding.