Bier drinken in 2044: lecker anders

Lustrumbier Parnassos

Dat leckere blondje in de bar van Parnassos is een echte Utrechtse. Maar wat voor bier zit er in dat kleurrijke flesje? En wat kunnen we van haar brouwer leren over de toekomst van bier? Erik van der Marel van brouwerij De Leckere, neemt ons mee van 1530 naar 2044.

Door: Anne van Tatenhove, cursist Journalistiek schrijven - lustrumeditie

In het lustrumflesje zit jullie Gulden Craen. Vertel eens, wat is dat voor biertje?
‘We brouwen De Gulden Craen al sinds 2007. Dit blonde biertje is, zoals al ons bier, helemaal biologisch. De naam is een verwijzing naar de 16e-eeuwse stadsbrouwerij Die Vergulde Craen, dat pand staat nu nog aan de Oudegracht.’ Brouwersdochter en verzetsheldin Trijn van Leemput, die leefde van 1530 tot 1607, heeft er nog gewoond: zij zou een grote groep vrouwen hebben geleid in het slopen van Kasteel Vredenburg.
Zo hebben bijna alle biertjes van De Leckere een naam die verwijst naar stadshistorie. Maar De Leckere is zelf juist toekomstgericht, blijkt bij een wandeling door de brouwerij. Sinds de verhuizing naar de Werkspoorfabriek brouwt De Leckere het eerste aardgasvrije bier van Nederland: alles gaat hier elektrisch. Het dak ligt vol met zonnepanelen en warmte en kou worden hergebruikt. 

Ter ere van het lustrum organiseert Parnassos in december het Forward Festival, waarbij we 25 jaar vooruitgaan in de tijd, naar 2044. Wat voor bier drinken we in 2044?
‘Bier is dan verboden! Nee, dat is iets te hard, maar er wordt ook wel gezegd “drinken is het nieuwe roken”. Er wordt bij de overheid hard gelobbyd tegen alcohol, en brouwerijen voelen die druk ook.’ In principe kan de alcohol uit elk soort bier gehaald worden, legt Van der Marel uit: ‘het is alleen nog zoeken naar een goede vervanging van het bittertje en de body die alcohol geeft.’ Brouwerijen zijn druk bezig met deze zoektocht. Hoewel de oplossing nog niet duidelijk is, is het uiteindelijke resultaat dat wel: ‘over 25 jaar drinken we vooral alcoholvrij, -arm, of licht bier.’
Daarbij zullen de ingrediënten uit de nabije omgeving komen. Stel je voor: ‘de Utrechtse Heuvelrug vol met hopplanten! Daar helpt klimaatverandering dan weer een handje bij.’