UU Leadership Track: “het gaat om een cultuur van openheid, diversiteit en waarderen”
Afdelingshoofd Annemiek van Gorp en hoogleraar François Kristen volgen samen de nieuwe UU leadership track voor senior leidinggevenden van de Universiteit Utrecht. Hun leertraject zit er bijna op. Hoe kijken zij nu naar hun rol als leider?
Al bijna vijf maanden buigen Van Gorp en Kristen zich samen met vijftien collega-leidinggevenden maandelijks over de vraag wat leiderschap op de universiteit voor hen betekent. Ze zijn de achtste groep van de nieuwe leiderschaps-leergang die de universiteit aan alle senior leidinggevenden aanbiedt. We spreken af op een zonnige ochtend in Bar Beton in Rijnsweerd. Zo meteen begint daar hun oogstbijeenkomst dit is de laatste sessie waarin de groep samen stilstaat bij wat ze in de leergang geleerd hebben.
Waar zijn jullie tot nu het meest enthousiast over?
“Ik vind het leuk dat in dit programma niet wordt gezegd: dit en dit is een leider op de Universiteit Utrecht, maar dat het gaat om een cultuur van openheid, diversiteit en waardering neerzetten. En vervolgens de vraag hoe je daar vorm aan geeft op een manier die bij je past,”, zegt van Gorp, die werkt als manager van de communicatie-afdeling van de faculteit Geesteswetenschappen.
Voor Kristen, hoogleraar strafrecht aan de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie is het vooral de diverse groepssamenstelling die enthousiast maakt: “In onze groep zit de hele universiteit: van afdelingshoofden en hoogleraren tot projectleiders.”
Het UU leadership track
- Voor alle senior managers in wetenschappelijke en ondersteunende rollen
- 6 tot 8 dagen verspreid over 6 maanden
- Deelnemers leren van elkaar, in het programma wordt theorie gemixt met praktijk
- Workshops over persoonlijk, organisatorisch & strategisch leiderschap
- Het leertraject wordt georganiseerd in samenwerking met Kessels & Smit.
Waarom is die brede samenstelling zo waardevol?
“Dit zorgt er allereerst voor dat er veel verschillende vraagstukken op tafel liggen, wat op zichzelf al leerzaam is. Vervolgens kijkt iedereen daar dan ook weer met een ander perspectief naar. Dat is enorm verrijkend.”
Met een groep vakcollega’s zou dat zo niet werken, denkt Kristen. “Dan zit je allemaal in hetzelfde straatje en leiden gesprekken algauw tot herkenning. Nu is het fijn dat de ander onbevangen en ongehinderd door voorkennis vragen kan stellen en jou echt kan helpen met zoeken naar een oplossing voor je probleem.”
We spreken over wat Kristen en Van Gorp hebben geleerd. Enthousiast vertellen ze over de modellen, tools en interventies die ze krijgen aangereikt: hoe doorbreek je patronen? Hoe gaan verschillende mensen om met verandering en hoe pas je je leiderschapsstijl daarop aan?
Welke inzichten ben je gelijk in je werk gaan toepassen?
Kristen: “Eerder stopte ik misschien sneller discussies tijdens teamvergaderingen. Terwijl het juist heel goed is dat iemand de kans krijgt om z’n verhaal te doen. Zodat je ook echt kan horen wat emoties oproept bij iemand. We leren dus niet alleen erkennen en waarderen, maar vooral ook herkennen”.
Tools krijgen om goed te verwoorden wat je ziet gebeuren en wat jouw plek daarin is.
“En dit komt steeds terug”, vult Van Gorp aan. “Je leert analyseren. Je leert beter begrijpen wat er in de kamer gebeurt. Je leert het beter te zien en er woorden aan te geven. Vervolgens kun je ook beter bedenken wat je eigen plek daarin is en waardering hebben voor anderen.”
Ineke Verhagen (hoofd HR-ontwikkeling) over waarom de UU is gestart met het UU leadership track
“In de academische wereld worden mensen vaak leidinggevende zonder dat ze daarvoor bewust hebben gekozen of doorgeleerd. Dat vraagt om meer aandacht voor en ondersteuning bij het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden. Daarom ontwikkelen we trainingen op verschillende leiderschapsniveaus."
Erkennen en Waarderen
De extra focus op goed leiderschap sluit aan bij erkennen en waarderen, een programma waarin alle Nederlandse universiteiten werken aan een cultuurverandering, weg van de individualistische rat race, naar een cultuur waarin het team en samenwerking centraal staan. Leiderschap in alle lagen van de organisatie is hierbij een essentieel onderdeel.
Voelen jullie je nu een bekwamere leider? Rustiger misschien?
Van Gorp lacht. “Eerder onrustiger! We zitten er nog middenin. Ik ben me nu vooral heel bewust van wat ik allemaal nog niet zo goed kan. Maar dat komt wel weer goed.”
Wat kan je nog niet zo goed?
Van Gorp: “Nou bijvoorbeeld dat schakelen tussen inhoud, proces en procedure. Of over wat voor rol je aanneemt. Dan denk ik, dat én dat zou ik best wel eens wat meer kunnen gaan doen, maar dat moet ik dan wel gaan oefenen.”
Kristen vult aan: “Het gaat ook om het activeren van de kennis op het juiste moment. Dat mensen verschillende stijlen hebben in hoe ze leren zit bijvoorbeeld nu wel in mijn hoofd. Maar weten welke strategieën ik als leidinggevende daarbij kan toepassen op het moment ik een gesprek met iemand voer, dat moet nog groeien.” Van Gorp: “Maar dat zijn we nu juist aan het oefenen.”
Dan komt de trainer het zaaltje uitgelopen waar de stoelen al in een kring staan. Het is tijd om te beginnen.