Testimonial Niels Bosma

Universitair hoofddocent Sociaal Ondernemerschap bij Faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie

Portret Niels Bosma

Sociaal ondernemerschap

Niels Bosma: “Tijdens mijn PhD bij de faculteit Geowetenschappen begon ik mijn onderzoeksinteresse te ontwikkelen: sociaal ondernemerschap. Binnen dat gebied staat het maatschappelijke doel voorop. Winst maken is meer een middel dan een doel op zich.

“Bij de Utrecht University School of Economics kreeg ik de kans om mijn interesse vorm te geven. Zo zette ik samen met anderen vanuit de faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie het Social Entrepreneurship Initiative op. Dat begon ooit met een evenement en groeide uit tot een universiteitsbrede hub op het gebied van sociaal ondernemerschap. Hubs zijn interdisiciplinaire onderzoeksteams waarin met nationale en internationale partners wordt gewerkt aan maatschappelijke vraagstukken. Dat wij de kans kregen om een hub op te zetten, geeft meteen aan dat er veel mogelijkheden zijn bij de Universiteit Utrecht. Je moet ze alleen zelf pakken.”

“Ik zoek graag de combinatie op tussen onderwijs, onderzoek en de markt”

Samenwerken met externe partners

“Het leuke aan mijn werk vind ik de diversiteit: ik zoek graag de combinatie op tussen onderwijs, onderzoek en de markt. Via onze hubs werken we samen met partners in het veld zoals Tony’s Chocolonely, ABN AMRO en Van Doorne Advocaten. We verbinden ons onderwijs en onderzoek zo heel concreet aan externe bedrijven. Dat maakt het leuk en uitdagend. We hebben net een onderzoek afgerond voor het Ministerie van Economische Zaken. Dat gaat in op een juridische vorm voor sociaal ondernemerschap; interessant om te zien welke mogelijkheden interdisciplinair onderzoek kan bieden.”