Testimonial Ellen Moors

Hoogleraar Duurzame Innovaties bij Faculteit Geowetenschappen

Portret Ellen Moors

Grote maatschappelijke vraagstukken

Ellen Moors: “Oorspronkelijk ben ik biochemicus, maar ik was altijd al geïnteresseerd in grote maatschappelijke vraagstukken. Een interdisciplinair, breed onderzoeksveld past daar goed bij en dat vind ik terug in mijn werk bij de Universiteit Utrecht.

“Als hoogleraar duurzame innovaties ben ik onderzoeker, docent en werkzaam bij de groep innovatiestudies binnen het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Binnen die groep houden we ons bezig met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Niet alleen groene, maar ook sociale duurzaamheid. Door de interdisciplinariteit op te zoeken kunnen we vernieuwend onderwijs aanbieden en werken we aan oplossingen voor grote maatschappelijke problemen. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld hoe nieuwe medicijnen betaalbaar en bereikbaar gemaakt kunnen worden voor de patiënten die ze nodig hebben.”

“Door de interdisciplinariteit op te zoeken kunnen we werken aan oplossingen voor grote maatschappelijke problemen.”

Van alfa tot bèta en gamma

“Ook het onderwijs dat ik geef raakt verschillende disciplines: in onze bachelors Natuurwetenschap en innovatiemanagement en Global Sustainability Science leiden we bachelorstudenten vanaf hun eerste dag interdisciplinair op. Utrecht loopt daarin voorop.

“Hier wordt interdisciplinair onderwijs en onderzoek echt serieus genomen. In hubs – interdisiciplinaire onderzoeksteams waarin met (inter)nationale partners wordt gewerkt aan maatschappelijke vraagstukken - werk ik samen met farmaceuten, medici, diergeneeskundigen maar ook met historici, economen, juristen en bestuurskundigen. Van alfa tot bèta en gamma – juist die combinaties maken deze universiteit uniek. Zonder de hubs was dat lastiger geweest. Dan bleef iedereen toch meer in de ivoren toren zitten met het eigen onderzoek.”