Tanja Hinderer

Al sinds de middelbare school ben ik gefascineerd door de grootsheid van het heelal en de mysteries die zich in zwarte gaten bevinden. Eerst las ik er alleen over in populairwetenschappelijke boeken. Maar nu, als universitair docent bij het Instituut voor Theoretische Fysica, heb ik het voorrecht betaald te worden om te proberen enkele van deze mysteries op te lossen!

Zwaartekrachtgolven

Op dit moment werk ik aan twee belangrijke vragen. Ten eerste probeer ik neutronensterren te begrijpen, de meest compacte objecten in het heelal. Ik maak gebruik van zwaartekrachtsgolven om ons fundamentele begrip van hoe materie samenkomt om de structuren te vormen die we vinden, verder te vergroten. Ten tweede gebruik ik zwaartekrachtgolven om de aard van de zwaartekracht in botsende zwarte gaten te onderzoeken. Dit is pas sinds kort mogelijk, en heeft het potentieel om aan te tonen dat Einstein’s algemene relativiteitstheorie correct is.

Ik kwam naar Utrecht omdat ik in Europa wilde blijven en ik had veel gehoord over de reputatie van Nederland als onderzoekscentrum. Toen ik op zoek ging, was ik onder de indruk van het nieuwe sectorplan van de Universiteit Utrecht voor zwaartekrachtfysica. Ze hebben zelfs drie natuurkundigen aangenomen om aan verschillende aspecten van zwaartekrachtgolven te werken. Dat zorgt voor een mooie groep mensen die in dit nieuwe onderzoeksgebied werken.

De sfeer is heel collegiaal en we hebben regelmatig vergaderingen om problemen te bespreken die voor ons allemaal relevant zijn. Ik voel me gehoord - wat wil je nog meer?

Teamscience

Tanja discussing work with a colleague

Ik ben begonnen bij de Universiteit Utrecht tijdens de pandemie, waarbij ik vanuit huis werkt en op afstand les gaf. Maar toch had ik een goede indruk. De hele afdelingscultuur maakt me blij en ik vind het leuk om met de studenten en mijn promovendus om te gaan. Nu alles weer normaal is, geniet ik er nog meer van. De sfeer is heel collegiaal en we hebben regelmatig vergaderingen om problemen te bespreken die voor ons allemaal relevant zijn. Ik voel me gehoord - wat wil je nog meer?

De balans tussen werk- en privé is ook heel verfrissend. We worden er zelfs aan herinnerd om vakantie te nemen! Natuurlijk wordt ook verwacht dat we uitstekend werk leveren, want we werken in de voorhoede van ons vakgebied. Maar als de sfeer positief is en je met een glimlach op je gezicht naar je werk gaat, is het makkelijker om goed werk te leveren. Zeker met alle steun die we krijgen...

Goede ondersteuning

Ik heb budget om te besteden aan conferenties, zodat ik actief en zichtbaar kan blijven in mijn onderzoeksgebied. Wat ondersteuning betreft, beschikt de afdeling over een ultramodern computercluster en heeft de faculteit Bètawetenschappen onlangs veel geavanceerde lesapparatuur in de collegezalen geïnstalleerd. Een andere zeer nuttige bron voor mij is het Research Support Office, het team van mensen dat ons helpt bij het schrijven van financieringsaanvragen. Zij zorgen ook voor de administratieve kant. Iedereen die ooit als onderzoeker heeft gewerkt, weet wat een enorm verschil dit maakt.