Nieuwe behandeling van hersentumoren bij honden: minimaal-invasieve bestraling door injectie van radioactieve holmium-bolletjes

Experimentele behandeling

Jaarlijks krijgen wereldwijd 4 miljoen mensen een kwaadaardige hersentumor. De gemiddelde levensverwachting van patiënten met een hersentumor is minder dan een jaar. Het aantal patiënten waarbij jaarlijks een hersentumoren wordt vastgesteld en de levensverwachting na behandeling is vergelijkbaar tussen mensen en honden. Daarnaast zijn er veel overeenkomsten in de structuur van de hersenen en karakteristieken van de tumor. In mensen en in honden leiden de huidige behandelmogelijkheden van een hersentumor zoals chirurgie en bestraling zelden tot genezing en veroorzaken vaak bijwerkingen. 

Gesubsidieerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en in samenwerking tussen de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en het Radboudumc Nijmegen is een nieuwe methode ontwikkeld voor de behandeling van hersentumoren. Deze behandeling bestaat uit gerichte injecties met radioactieve holmium-bolletjes in de tumor onder begeleiding van CT of MRI-scans. Op deze manier zijn de bolletjes heel nauwkeurig in de tumor toe te dienen, wat essentieel is bij de behandeling van hersentumoren. Met deze minimaal-invasieve behandeltechniek kan de stralingsdosis in de tumor heel hoog worden zonder dat omringend weefsel beschadigd wordt en de bijwerkingen zo minimaal mogelijk zijn. 

De afgelopen jaren zijn tientallen honden en katten met solide tumoren (o.a. uitgaande van botweefsel, wekedelen en de mondholte) behandeld met deze holmium-bolletjes in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) in Utrecht. In het merendeel van de dieren werd een significante verkleining van de tumor gezien met als resultaat een verlenging van de levensduur én een verbetering van de kwaliteit van leven. Deze resultaten hebben onder andere geleid tot de experimentele behandeling van mensen met hoofd- en hals tumoren in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). 

In de huidige behandelstudie bij diergeneeskunde worden de mogelijkheden en effectiviteit van een experimentele behandeling met radioactieve holmium-bolletjes onderzocht bij honden met hersentumoren. Het doel is om de levensverwachting te verhogen en de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren. Deze resultaten zullen vervolgens ook worden gebruikt bij de ontwikkeling van een soortgelijke behandeling bij mensen met hersentumoren. 

Welke patiënten komen in aanmerking?

Honden met een hersentumor komen in aanmerking voor dit onderzoek mits de prognose zonder verdere behandeling matig tot slecht is, als er geen andere passende behandeling mogelijk is, of als de eigenaar volledig geïnformeerd en bewust deze experimentele behandeling verkiest boven andere behandelopties. 

Dergelijke patiënten kunnen via de eigen dierenarts of een (specialistische) kliniek worden doorverwezen naar de UKG Utrecht. Als de patiënt geschikt is voor deelname aan deze studie worden de kosten grotendeels vergoed. 

Contact

Voor informatie kunt u contact opnemen met dr. Bas van Nimwegen via 030-2539736 of S.A.vanNimwegen@uu.nl. U kunt ook de planning van de chirurgie contacteren (ChirurgieUKG@uu.nl) of de receptie van de UKG (030-2539411), er zal dan een terugbelverzoek t.a.v. dr. van Nimwegen worden verzonden. 

Illustratie van een minimaal-invasieve behandeltechniek bij honden met een hersentumor. Deze techniek bestaat uit het geven van gerichte injecties van radioactieve holmium-bolletjes in de tumor onder begeleiding van CT of MRI scans.

Het behandelteam

Bovengenoemde behandeling is tot stand gekomen in de samenwerking tussen het Radboudumc Nijmegen, de UKG Utrecht en de Technische Universiteit Delft en wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De behandeling vindt plaats bij de UKG in Utrecht binnen het UU Kankercentrum voor Dieren. Dit is een samenwerking tussen de chirurgische oncologie, medische oncologie, medische beeldvorming en pathologie met als doel een optimale diagnose en behandeling van dieren met kanker.

-    Dr. Frank Nijsen (Radboudumc) – Onderzoeksleider van de Holmium onderzoeksgroep
-    Dr. Bas van Nimwegen (UKG Utrecht) – Specialist oncologische chirurgie
-    Prof. dr. Jan Willem Hesselink (UKG Utrecht) – Hoogleraar topreferente geneeskunde van gezelschapsdieren
-    Drs. Nienke Klaassen (Radboudumc) – Onderzoeker 
-    Drs. Chiron Morsink (UKG Utrecht) – Onderzoeker


Meer informatie is beschikbaar via onderstaande links

-    NWO: Beeldgestuurde behandeling van hersentumoren
-    UU: UU Kankercentrum voor dieren met een overzicht van lopende onderzoeken
-    UU Chirurgie: Lopende onderzoeken bij de chirurgie UKG Utrecht
-    Nieuws: 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar hersentumoren
-    Nieuws: Behandeling van hoofd- en halstumoren in het UMC Utrecht  
-    Nieuws: Holmium-behandeling uitgelicht door ‘Steunpunt voor dieren’
-    Filmpje beeldgestuurde behandeling van levertumoren (radio-embolisatie) met holmium-bolletjes
-    Quirem Medical B.V.