Tricuspidaalklepdysplasie en “atrioventriculaire accessoire paden” bij de Labrador Retriever

Alhoewel de Labrador Retriever slechts zelden op latere leeftijd een hartziekte ontwikkeld, is de Labrador wel gepredisponeerd voor 2 aangeboren hartaandoeningen. De eerste en meest voorkomende aandoening is een niet goed aangelegde tricuspidaalklep.   De tweede aangeboren hartaandoening is een aandoening waarbij er veel ritmestoornissen optreden. Dit wordt veroorzaakt door een of meerdere extra aangelegde elektrische geleidingspaden tussen de kamers en de boezems.  Dit heeft als gevolg dat er vaak aanvalsgewijs supraventriculaire tachycardie kan optreden.  Beide aandoeningen kunnen uiteindelijk ernstige problemen zoals hartfalen veroorzaken. Klik hier voor meer informatie over deze ziektes.

Waaruit kan uw medewerking bestaan?

  • Besteed extra aandacht aan hartauscultatie bij Labrador Retriever puppy’s.   Bij tricuspidaalklepdysplasie is de ruis m.n. rechts (p.m. op de tricuspidaalklep) hoorbaar!
  • Verdenkt u of treft u een Labrador Retriever met een van deze aandoening neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.  Ook hiervoor zijn kosteloze onderzoeken mogelijk in ruil voor DNA-isolatie.
  • Indien een fokker/eigenaar besluit tot euthanasie van een hond met deze aandoening, vraag of ze evt. bereid zouden zijn om het hartje af te staan voor onderzoek.   Voor meer informatie zie “Indien eigenaren bereid zijn het hart af te staan voor onderzoek”