Cardiologie: genetica onderzoek

Hulp gevraagd voor onderzoek naar aangeboren hartaandoeningen bij de hond

Marjolein den Toom (EBVS®, Europees specialist cardiologie voor gezelschapsdieren) en Frank van Steenbeek (onderzoeker, assistent Professor Genetica) vragen uw hulp bij hun onderzoek naar de genetica van aangeboren hartaandoeningen bij honden.

Van de meest voorkomende aangeboren hartaandoeningen bij de hond is reeds bekend dat deze een genetische achtergrond hebben. Helaas is er slechts pas voor één aandoening bij één ras (aortastenose bij de Newfoundlander) een gen gevonden.  Voor de andere aandoeningen zijn nog geen mutaties bekend en kunnen dus ook helaas geen genetische testen worden uitgevoerd door fokkers.   Over de afgelopen jaren heeft de afdeling cardiologie van de UKG reeds DNA-samples van honden met aangeboren hartaandoeningen opgeslagen, maar zij hebben ook uw hulp nodig!

Op het moment zijn de drie volgende aandoeningen de aandachtsgebieden:

  1. Pulmonaalstenose bij de Franse Bulldog
  2. Persisterende ductus arteriosus (PDA) bij de Friese Stabij
  3. Tricuspidaalklepdysplasie en “atrioventriculaire accessoire paden” bij de Labrador Retriever

Wat gebeurt en met het afgestane bloed/DNA-monster?

Vanuit het bloed wordt in het laboratorium DNA geïsoleerd.  Dit DNA wordt vervolgens anoniem opgeslagen in onze DNA-databank. Pas wanneer er voldoende monsters en financiële middelen zijn, worden alle monsters in 1 keer aangeboden voor analyse van het genoom. 

Hoe kan ik zelf een DNA-monster aanleveren?

Ten eerste is toestemming van de eigenaar nodig en dient hiervoor een toestemmingsformulier ingevuld en ondertekend te worden (hier te downloaden in Nederlands en Engels).

Neem vervolgens 2-4 milliliter bloed af en plaats dit z.s.m. in een EDTA-buis en zwenk de buis enkele malen. Label de buis goed. Het bloed hoeft niet gekoeld verstuurd te worden. Tot aan het moment van versturen is het wel geadviseerd het bloedbuisje in de koelkast te bewaren. 

U kunt het bloed verzenden naar het Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium (UVDL), Universiteitskliniek Gezelschapsdieren, t.a.v. DNA Diagnostiek aangeboren hartaandoeningen bij de hond.  (Onderzoek M. den Toom & Frank van Steenbeek). Antwoordnummer 8437, 3500 VW.

Stuur tevens via de mail naar Marjolein den Toom de volgende gegevens:

  • 1.  De patiëntenkaart/de gegevens van de hond en de eigenaren.
  • 2.  Het getekende toestemmingsformulier van de eigenaren.
  • 3. Indien beschikbaar, de stamboom van de hond

Indien eigenaren bereid zijn het hart af te staan voor onderzoek:

Voor deze onderzoeken hebben we idealiter ook cellen nodig om cellijnen mee te kunnen opzetten Op het moment zouden we graag de cellen van de volgende weefsel willen isoleren:

  • Persisterende ductus arteriosus van de Stabijhoun
  • Gezonde én aangedane pulmonaalkleppen van de Franse Bulldog
  • Gezonde én aangedane tricuspidaalkleppen van de Labrador Retriever.

De cellen dienen z.s.m. na de euthanasie te worden geïsoleerd. Helaas is het daardoor noodzakelijk om de euthanasie op de UKG uit te voeren.   De euthanasie wordt op een nette manier en kosteloos uitgevoerd en indien gewenst kan het dier na de sectie terug naar de eigenaren (cosmetische sectie) of kan geassisteerd worden met bv. de crematie.

Waar moet de eigenaar heen als ze bereid zijn mee te werken?

Momenteel verricht Marjolein haar praktische werkzaamheden bij de verwijskliniek van het Evidensia Dierenziekenhuis te Nieuwegein. Hartecho’s en bloedafname zullen in principe hier worden uitgevoerd. Evt. euthanasie en secties zullen juist worden uitgevoerd op de UKG.

Algemene doel van de onderzoeken:

Doel van deze onderzoeken is om de genen die deze ziektes veroorzaken op te sporen en een genetische test te ontwikkelen zodat we samen deze ziektes uit de rassen kunnen elimineren.  Indien we het voor één ras kunnen oplossen bestaat er ook een kans dat deze informatie zeer informatief kan zijn voor andere rassen en wellicht zelfs voor de mens!

V.l.n.r: Frank van Steenbeek, Marjolein den Toom

Contact:

Indien de eigenaar evt. bereid is om mee te werken aan het onderzoek, neem dan contact op met Marjolein den Toom om de mogelijkheden te bespreken. 

U kunt contact opnemen via

Bij voorbaat dank voor uw hulp!

Marjolein den Toom & Frank van Steenbeek