Dierdonorcodicil

Als uw huisdier is overleden kunt u er ook voor kiezen uw dier aan de faculteit af te staan in het kader van het Dierdonorcodicil. Daarbij worden overleden huisdieren, met toestemming van de eigenaar, ingezet voor practica bij de faculteit Diergeneeskunde.

Welke dieren kunnen gedoneerd worden?

Het dierdonorcodicil is alleen bedoeld voor honden en katten. In de regio Oost-Nederland ligt de prioriteit vooral bij de donaties van overleden honden.
Grote dieren, zoals paarden of schapen, kunnen op individuele basis gedoneerd worden. Daarvoor moet altijd per dier contact opgenomen worden met de Universiteit Utrecht om het proces af te stemmen.
Wil je een ander dier doneren of heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op via ddc@proefdiervrij.nl.

Aangesloten dierenklinieken

In de regio Utrecht zijn diverse dierenklinieken aangesloten. U kunt een dierenkliniek in deze regio zoeken met dit handige landkaartje. Vanaf 1 juni 2015 is het mogelijk voor dierenklinieken zich aan te melden bij het dierdonorcodicil. Aanmelden is mogelijk in de volgende regio’s: Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Dalfsen, Deventer, Epe, Haaksbergen, Heerde, Hellendoorn, Hof van Twente, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte, Rijssen-Holten, Voorst, Wierden en Zutphen. Dierenklinieken kunnen zich aanmelden via een mail naar ddc@proefdiervrij.nl.

Zelf je huisdier wegbrengen naar Universiteit Utrecht

De volgende stappen voer je uit als als je ervoor kiest om je overleden huisdier zelf naar de universiteit te brengen:

 • Bekijk of je huisdier voldoet aan de donatievoorwaarden. Deze voorwaarden zijn:
  1) je huisdier mag niet zwaarder zijn dan 30 kg
  2) je huisdier moet intact zijn
  3) je huisdier mag geen grote tumoren (niet groter dan een tennisbal) in buik- of borstholte hebben
  4) bij honden onder de 6 kilo moet je eerst overleggen met de Universiteit Utrecht over de geschiktheid.
 • Vul een verklaring in waarin je aangeeft dat je je overleden huisdier wil doneren. Deze verklaring moet door jezelf én jouw dierenarts ingevuld worden. Je kunt deze verklaring bij ons aanvragen door ons te bellen (+31 (0)70 306 2468) of te mailen (ddc@proefdiervrij.nl).
 • Als het eenmaal zover is, neem je contact op met het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht. De universiteit zal je verder helpen. Overleden huisdieren kunnen meestal alleen worden gebracht van maandag t/m vrijdag.

Vervoer van overleden dieren

Overleden huisdieren kunnen niet door hun eigenaren rechtstreeks worden aangeboden, dit gaat altijd via de deelnemende dierenartsen. Overleden dieren in regio Utrecht en Deventer worden door de faculteit Diergeneeskunde opgehaald. Overleden dieren uit andere regio's moeten zelf naar de faculteit Diergeneeskunde gebracht worden. Lees meer over het codicil op de site van Proefdiervrij

Staat uw dierenarts er niet bij? Laat dan uw eigen dierenarts contact opnemen met de faculteit (het juiste telefoonnummer is bij uw dierenarts bekend). Samen kunnen zij bepalen of uw dier aan de voorwaarden voldoet.

Er zijn geen kosten aan verbonden

Aan de donatie van je overleden huisdier zijn verder geen kosten verbonden (ook niet voor je dierenarts). Het verlies is al groot genoeg. Daarom nemen wij samen met de Universiteit Utrecht de kosten voor onze rekening.

Vragen?

Voor meer informatie over het doneren van je huisdier kan je altijd contact met ons opnemen: mail naar ddc@proefdiervrij.nl of bel +31 (0)70 306 2468.