Diagnostische Beeldvorming

Patiënten verwijzen?

Regel het hier

Op de afdeling Diagnostische Beeldvorming/Radiologie zijn alle beeldvormende methoden die in de diergeneeskunde toegepast worden beschikbaar: röntgenfotografie, echografie, CT-scan, MRI en scintigrafie. De afdeling Diagnostische Beeldvorming onderzoekt zowel gezelschapsdieren als paarden. Alleen scintigrafie is enkel voor gezelschapsdieren beschikbaar.

Verwijzing van patiënten voor beeldvormende diagnostiek

Een onderzoek op de afdeling Diagnostische Beeldvorming wordt niet alleen ingepland door de behandelende specialist vanuit de polikliniek, de operatiekamer of één van de verpleegafdelingen, maar kan ook aangevraagd worden door dierenartsen-practici. Wij delen namelijk onze geavanceerde beeldvormende diagnostische technieken en onze expertise graag met collega’s. U kunt dus uw patiënten rechtstreeks naar de afdeling Diagnostische Beeldvorming verwijzen. Uw patiënt komt dan uitsluitend voor beeldvormende diagnostiek, wordt niet klinisch beoordeeld en zal ook geen behandeling ondergaan. Lees meer over het verwijzen van patiënten.

Röntgenfotografie

Waarschijnlijk de meest bekende methode voor beeldvorming is de röntgenfoto. Voor het maken van een röntgenfoto wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Met een röntgenfoto kan het skelet in beeld worden gebracht, zodat bijvoorbeeld botbreuken worden aangetoond. Ook voor beeldvorming van de longen zijn röntgenfoto’s geschikt.

Echografie

Echografie wordt veelvuldig toegepast voor het in beeld brengen van organen die uit zacht weefsel bestaan, zoals lever, hart en nieren. Door middel van ultrasone geluidsgolven die door de organen gereflecteerd worden, kunnen de grootte en de structuur van het orgaan worden bepaald. Ook kan met behulp van echografie worden onderzocht of een dier drachtig is. Voor de diagnose van een aantal ziekten is weefselonderzoek nodig dat vaak met echobegeleiding door de specialist met een naald wordt verzameld (biopsie).

CT-scan

Voor het maken van een CT-scan (Computer Tomografie) wordt, net zoals bij de gewone röntgenfoto, gebruik gemaakt van röntgenstraling. Met behulp van de CT-scan worden vele dwarsdoorsneden van het lichaam gemaakt, zodat op de computer een driedimensionaal beeld ontstaat. Een CT-scan geeft dan ook meestal meer informatie dan een gewone röntgenfoto. Het maken van een CT-scan vindt bij gezelschapsdieren en bij paardenbenen onder kortdurende anesthesie plaats (met onze moderne, snelle CT-scanner is amper nog anaesthesie nodig). Het maken van een CT-scan van het paardenhoofd vindt doorgaans onder sedatie bij het staande paard plaats.
De CT-scan kan bij gezelschapsdieren voor alle organen in het lichaam worden gebruikt. Een paard past door zijn omvang niet met borst en buik door de CT-opening. Dit betekent dat er van een volwassen paard alleen CT-beelden kunnen worden vervaardigd van de onderbenen en de schedel.

MRI

MRI (Magnetic Resonance Imaging) maakt gebruik van een sterke magnetische straling die kleine deeltjes van het lichaam in trilling brengt (resonantie). Door een computer worden deze trillingen omgezet in beelden. Het maken van een MRI-scan vindt plaats onder volledige anesthesie. Een MRI-scan kan voor alle organen in het lichaam worden gebruikt. Een veel gebruikte toepassing is voor beeldvorming van de hersenen.

Scintigrafie (alleen voor gezelschapsdieren)

Bij scintigrafisch onderzoek van een bepaald orgaan, bijvoorbeeld de schildklier, wordt een hoeveelheid radioactieve stof toegediend. Door deze (ongevaarlijke) radioactieve stof wordt een fotografische plaat belicht, waarop het betreffende orgaan dan wordt afgebeeld. De radioactieve stof vervalt snel tot een niet-radioactieve stof en wordt vervolgens door het lichaam uitgescheiden.