Historische rondleiding

Interieur Academiegebouw

De Universiteit Utrecht faciliteert stadsrondleidingen –gegeven door bevlogen studenten - waarbij de universitaire historie het uitgangspunt vormt. Hoe zag het leven van een student er vroeger uit? Hoe en waar gaven professoren hun colleges? Hoe is het karakter en de functie van de universiteit door de eeuwen heen veranderd? 

Dat zijn vragen die in de rondleiding middels leuke anekdotes en grotere verhalen door een studentgids zullen worden beantwoord.

Sfeerimpressie

Op de ochtend van 26 maart 1636 trok een plechtstatige processie door de Utrechtse straten. Voorop liepen vijf gerechtsdeurwaarders met hun zilveren staven, gevolgd door de pedel van de universiteit, ook met zijn staf en een mantel waarop in zilveren letters de naam van de universiteit was geborduurd. In de rest van het prominente cortège liepen de rector magnificus en de hoogleraren mee in hun toga’s, evenals de schout, de twee burgemeesters van de stad en een aantal suppoosten. Onder het gebeier van de Domtoren kwamen zij ten slotte aan in de Domkerk, waar de Heren Staten van de provincie Utrecht de stichtingsacte van de nieuwe universiteit ondertekenden. De Universiteit Utrecht was geboren. En tot ver in de omgeving viel dat te horen toen de schutterij die avond een eresalvo op haar welzijn gaf.

De rondleiding voert langs enkele belangrijke plekken om te laten zien wat er sinds die feestelijke dag aan onze universiteit is gebeurd.

Duur: Ongeveer 1 uur
Deelnemers: maximaal 15
Kosten: € 100,-
Verzamelplaats: Ingang Academiegebouw
Taal: Nederlands of Engels (€ 5,- toeslag)

Geen groep? Indien u geen groep heeft is individuele inschrijving ook mogelijk. U wordt dan op een intekenlijst geplaatst en bij voldoende belangstelling op de hoogte gebracht.

Reserveringen

Mail voor meer informatie/reserveringen naar: rondleiding@uu.nl