Renovatie Minnaertgebouw

Opening Minnaert

Het Minnaertgebouw, gerenoveerd en verbonden met de gebouwen Buys Ballot en Victor J. Koningsberger, werd maandag 18 december 2017 feestelijk heropend in aanwezigheid van Anton Pijpers, voorzitter College van Bestuur, medewerkers en bouwpartners. Na een renovatie van anderhalf jaar is het Minnaertgebouw lichter, functioneler en duurzamer, met onder andere nieuwe onderwijsruimten, meer zitgelegenheden in de centrale hal en een ruimere entree. Het Minnaertgebouw vormt samen met de gebouwen Buys Ballot en het Victor J. Koningsberger het onderwijscentrum in de Noordwesthoek van campus USP De Uithof voor de opleidingen van de faculteiten Bèta- en Geowetenschappen. Via de 'loop' op de eerste verdieping - een grote centrale ruimte - zijn de gebouwen met elkaar verbonden.

Ruime entree met grand café
Onderwijszalen Minnaert
Fotograaf: Hans van Leeuwen

Via de ruime entree loop je het Minnaertgebouw binnen, deze vormt nu één lijn met de letters MINNAERT. De entree staat in open verbinding met de gang naar de vernieuwde practicum- en werkgroepruimten. Achter de MINNAERT-letters is een lichte binnenruimte gerealiseerd. Dit wordt de plek van een espressobar. Hier kun je vanaf februari 2018 terecht voor een lekkere koffie of kleine hap. In de zomer kun je genieten op het terras aan de Leuvenlaan.

Ontmoeten & verbinden
Groepsplek hal Minnaert
Fotograaf: Vincent Veenenberg

De centrale hal is de verbindende schakel van het onderwijscentrum. Hier komen studenten, medewerkers en bezoekers tesamen via de loop uit het Buys Ballot- of Koningsbergergebouw. Het is een aangename hal met leuke zitjes om groepswerk te verrichten, te loungen of te genieten van het zicht op de binnentuin. De hal is multifunctioneel inzetbaar, onder andere als evenementenplein voor presentaties, lezingen, debat, of open dag. Hier zit ook het studiepunt van de faculteit Bètawetenschappen. De oorpronkelijke functie van de hal, het verwerken van regenwater, is in ere hersteld. In de vloer zitten roosters om het vallende regenwater op te vangen en af te voeren.

Vernieuwde kantoren en restaurant
Kantoren Minnaert
Fotograaf: Hans van Leeuwen

De kantoren in het gehele gebouw zijn vernieuwd en ingericht voor 2, 3 of 6 personen. Ook zijn er overleg- en loungeplekken. De kantoren zijn open, transparant en veel lichter. Op de eerste etage vind je het vernieuwde restaurant met mezzanine wat dé restauratieve voorziening wordt voor het gehele onderwijscentrum. De bovenruimte van het restaurant is afsluitbaar door middel van een glazen gevel. Verder is de routing vereenvoudigd en zijn de dakterrassen in ere hersteld. Het gebouw omvat twee hoorcollegezalen, 11 werkgroepruimten, zes practicumruimten, negen projectgroepruimten en een computerleerzaal. Goed voor ca. 6.200 studenten (waarvan ca 4.000 Bèta-studenten en ca. 2.200 Geo-studenten).

Drie sterren voor duurzaamheid

Met de renovatie van het Minnaertgebouw behaalt de universiteit de BREEAM-classificatie ‘very good’ wat overeenkomt met 3 sterren. Eén van de duurzame maatregelen is het plaatsen van een nieuwe klimaatinstallatie met warmteterugwinning, led-verlichting en aansluiting op een warmte-koudeopslagsysteem (WKO).

Architect

Ector Hoogstad Architecten, in afstemming met Neutelings Riedijk Architecten (NRA), het bureau dat het Minnaertgebouw ontwierp