KOSMU

Van kamerkoor tot bigband jazz en van groot orkest naar close-harmony: Utrecht bezit de meest veelzijdige studenten muziekgezelschappen van Nederland die ieder tot de top van hun genre horen. Als enige universiteit in Nederland heeft de Universiteit Utrecht acht vooruitstrevende studentenmuziekgezelschappen, die zich op zeer hoog en vaak internationaal niveau manifesteren. Maar liefst acht studenten muziekgezelschappen zullen gedurende de avond de verschillende podia van TivoliVredenburg betreden en een uniek project neerzetten samen met beroemde Nederlandse gastartiesten.

Alle deelnemende studentenmuziekgezelschappen hebben hun thuisbasis in Parnassos, het cultuurcentrum van de Universiteit Utrecht. Volg hier een van de 120+ cursussen op het gebied van beeldende kunst, dans, muziek, schrijven, fotografie of theater. Liever een avondje uit? Parnassos heeft een eigen theater en cabaretpodium met maandelijks goedgebekte talenten en jaarlijks een aantal theaterproducties. Daarnaast zijn er iedere maand in de bar avonden met livemuziek en dansavonden. Laat je inspireren tijdens het UUnited Muziekfestival en ga daarna zelf aan de slag bij Parnassos!

USKO

Utrechts Studenten Koor en orkest

Met ruim 150 studenten is het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) een van de grootste studentenmuziekgezelschappen van Nederland. Onder de artistieke leiding van dirigent Gilles Michels biedt het USKO studenten een uniek platform om zich op muzikaal, sociaal en organisatorisch vlak te ontwikkelen. Het USKO durft groots repertoire aan. Centraal hierin staat de muziek van Bach. Jaarlijks voert het USKO, in een driejarige cyclus, één van diens grootste werken uit: de Matthäus-Passion, de Johannes-Passion of de Hohe Messe. Naast het Bachproject voert het USKO jaarlijks nog twee andere programma's uit, waarbij muziek uit allerlei verschillende periodes de revue passeren.

Utrechtse Studenten Bigband

De USBB is sinds zijn oprichting in 2006 dé big band van Utrecht. Onder de bezielende leiding van Daan Bogers en de indrukwekkende stem van Hannah Stradmeijer maken de swingende studenten van iedere gelegenheid een feest. Afgelopen jaren werkte het gezelschap samen met de top van de Nederlandse jazzwereld: Eric Vloeimans, Anton Goudsmit, Jan van Duikeren en Maarten Hogenhuis. Met het project Big Bang: back to the roots vond in 2017 een bijzondere muzikale zoektocht plaats naar de wortels van de USBB. Met hun grootste concert ooit bracht de band een ode aan de soul & funk samen hedendaagse jazzhelden Shirma Rouse, Boris en Jan van Duikeren in een voor de derde keer uitverkocht TivoliVredenburg.

USCantorij

De Utrechtse Studenten Cantorij is het Universiteitskamerkoor van Utrecht. Het is een hecht kamerkoor waar enthousiasme en passie gecombineerd worden met ambitie en kwaliteit. De USCantorij werd op 9 november 1964 opgericht door dirigent Jaap Hillen. Op dit moment is de muzikale leiding in handen van Fokko Oldenhuis. Het repertoire van de Cantorij is kleurrijk en divers, en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes, van Renaissance, Barok en Romantiek tot aan de 21e eeuw. Regelmatig worden er voor de Utrechtse Studenten Cantorij nieuwe composities geschreven.

USConcert

In het jaar dat Ludwig van Beethoven zijn befaamde negende symfonie schreef, 1823, werd in Utrecht het Utrechtsch Studenten Concert opgericht. Het USConcert mag zich het oudste symfonieorkest van Nederland noemen. In 1998 heeft het orkest hier zelfs een eervolle vermelding voor gekregen in het Guinness Book of Records. Het USConcert is een van de beste studentenorkesten van Nederland. Het orkest bestaat uit ongeveer tachtig enthousiaste studenten die naast hun studie op hoog niveau musiceren. Sinds 1997 is Bas Pollard de vaste dirigent.

Dekoor Close Harmony

Dekoor is meer dan een koor. Het zijn vijfendertig jonge muzikanten met een gedeelde passie voor close harmony. Samen bundelen ze hun talenten om een unieke sound ten tonele te brengen. Van ingetogen popballads tot swingende jazz en van bezielende gospel tot klassieke uitstapjes; Dekoor deinst nergens voor terug en gaat voorbij de gebaande paden van de korenwereld. De onuitputtelijke drive achter de groep is muzikaal leider Christoph Mac-Carty. Dekoor staat al jaren aan de wereldtop en blijft altijd in beweging. Jong, fanatiek, sexy, muzikaal, zelfverzekerd en oprecht. Laat je ontroeren en omver blazen.

Het Kunstorkest

Het Kunstorkest is het studentenbarokorkest van Utrecht. Het orkest is in 1982 opgericht door barokfagottist Norbert Kunst en ontstaan uit een cursus uitvoeringspraktijk bij het toenmalige Cantoraat (tegenwoordig Parnassos Cultuurcentrum). Sinds 1985 is het orkest zelfstandig. Zoals het hoort in de Barok staat er geen dirigent voor de groep, maar spreken we van een concertmeester. Barokviolist Hans Lub vervult deze rol bij het Kunstorkest. Het orkest richt zich op muziek uit de periode 1600-1800. Er wordt gespeeld op moderne instrumenten, maar daarbij wordt gestreefd naar een zo authentiek mogelijke manier van uitvoeren.

Medusa

 Studentenvrouwenkoor Medusa is een enthousiast en gevarieerd gezelschap van circa 20 studentes. Het koor is opgericht in 1984 wordt sinds 2015 met veel plezier begeleid door dirigente Iris van ‘t Veer. Medusa brengt een variërend repertoire ten gehore van (licht) klassieke werken, van middeleeuwse muziek tot volksliederen. De grote variatie aan thema’s en stijlen maakt dat zingen bij Medusa de muzikale ontwikkeling blijft stimuleren.

Het Huisorkest

Het Huisorkest is een gezelligheidsstudentenorkest uit Utrecht. De muzikanten brengen hun eigen favoriete muziek in, wat leidt tot een grote verzameling aan muziekstijlen. Vaak zijn hun producties een mix van klassiek, filmmuziek, jazz en pop/rock. In vrijwel elke productie zoekt Het Huisorkest de verbinding op met andere kunstvormen, zoals een verteller, een dansact, een kunstschilder of een solist. Op deze manier hopen zij de afstand tussen verschillende kunstvormen te verkleinen. Samen met dirigente Anja Oosterbeek, strijkers, hout- en koperblazers, drums, basgitaar en piano creëren zij jaarlijks twee spetterende producties.