Studentenmuziekgezelschappen

Van kamerkoor tot bigband jazz en van groot orkest naar close-harmony: Utrecht bezit de meest veelzijdige studenten muziekgezelschappen van Nederland die ieder tot de top van hun genre horen. Als enige universiteit in Nederland heeft de Universiteit Utrecht acht vooruitstrevende studentenmuziekgezelschappen, die zich op zeer hoog en vaak internationaal niveau manifesteren. Maar liefst acht studenten muziekgezelschappen zullen gedurende de avond de verschillende podia van TivoliVredenburg betreden en een uniek project neerzetten samen met beroemde Nederlandse gastartiesten.

Alle deelnemende studentenmuziekgezelschappen hebben hun thuisbasis in Parnassos, het cultuurcentrum van de Universiteit Utrecht. Volg hier een van de 120+ cursussen op het gebied van beeldende kunst, dans, muziek, schrijven, fotografie of theater. Liever een avondje uit? Parnassos heeft een eigen theater en cabaretpodium met maandelijks goedgebekte talenten en jaarlijks een aantal theaterproducties. Daarnaast zijn er iedere maand in de bar avonden met livemuziek en dansavonden. Laat je inspireren tijdens het UUnited Muziekfestival en ga daarna zelf aan de slag bij Parnassos!

Het Utrechts Studenten Koor en Orkest

Het Utrechts Studenten Koor en Orkest is een van de grootste studentenmuziekgezelschappen in Nederland. Bij het USKO bestaat uit een grote groep van studenten aan de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht in een mix van ervaren en onervaren zangers, strijkers, blazers en slagwerkers. Het USKO voert jaarlijks drie programma's uit, met als vast onderdeel een van de grote werken van Bach; de Matthäeus Passion, Johannes Passion of de Hohe Messe. Het USKO staat sinds 2021 onder de muzikale leiding van Stijn Berkouwer.

Utrechtse Studenten Bigband

De Utrechtse Studenten Bigband is dé studentenbigband van Nederland. Met frisgroene stropdas maken deze swingende studenten van iedere gelegenheid een feest dat je niet wil missen. De USBB experimenteert volop met verschillende muziekstijlen: van jazz, soul, en funk tot wereldmuziek en latin. De band is een graag geziene gast op festivals, feesten en gala's, maar organiseert ook grote projectconcerten met inspirerende gastartiesten als Eric Vloeimans, Benjamin Herman, Shirma Rouse en Wouter Hamel.

De Utrechtse Studenten Cantorij

De Utrechtse Studenten Cantorij is hét Universiteitskamerkoor van Utrecht, sinds 1964. Enthousiasme en passie worden hier gecombineerd met ambitie en kwaliteit. Dirigent Fokko Oldenhuis en de 36 zangers zijn een hecht en deskundig koor. Al meer dan 50 jaar brengt De USCantorij gevarieerde programma’s ten gehore. De muziek is kleurrijk en divers en er wordt klassieke muziek uit bijna alle stijlperiodes gezonden, van Renaissance tot hedendaagse componisten die regelmatig speciaal voor de USCantorij muziek componeren. De USCantorij heeft elk jaar drie programma’s, met ieder een eigen thema. Het koor zingt zowel a cappella als in samenwerking met professionele muzikanten.

Utrechtsch Studenten Concert

Het Utrechtsch Studenten Concert werd in 1823 opgericht in Utrecht, en mag zich met haar 198-jarig bestaan het oudste symfonieorkest van Nederland noemen! Via audities worden orkestleden toegelaten om op hoog niveau muziek te kunnen maken. Het USConcert treedt regelmatig op in de grote concertzalen van Nederland, met het Utrechtse TivoliVredenburg als thuisbasis. Er worden voornamelijk werken uit de laatromantische en vroegmoderne periode uitgevoerd, maar het orkest deinst niet terug voor een grootse opera als Das Rheingold of een popconcert met de Amerikaanse band Hanson!

Dekoor Close Harmony

Dekoor is meer dan een koor. Het zijn vijfendertig jonge muzikanten met een gedeelde passie voor close harmony. Samen bundelen ze hun talenten om een unieke sound ten tonele te brengen. Van ingetogen popballads tot swingende jazz en van bezielende gospel tot klassieke uitstapjes; Dekoor deinst nergens voor terug en gaat voorbij de gebaande paden van de korenwereld. De onuitputtelijke drive achter de groep is muzikaal leider Christoph Mac-Carty. Dekoor staat al jaren aan de wereldtop en blijft altijd in beweging. Jong, fanatiek, sexy, muzikaal, zelfverzekerd en oprecht. Laat je ontroeren en omver blazen.

Het Kunstorkest

Het Kunstorkest is het enige studentenbarokorkest in Nederland, opgericht in 1982. Met een kleine, gezellige groep studenten speelt het orkest zowel bekende als volstrekt onbekende muziek, vooral uit de periode 1600-1800. De muzikanten spelen op moderne instrumenten, maar streven daarbij naar een zo authentiek mogelijke uitvoering. Barokviolist Hans Lub begeleidt het orkest. Hij vervult, zoals gebruikelijk in een barokorkest, niet de rol van dirigent maar die van concertmeester.

Studentenvrouwenkoor Medusa

Studentenvrouwenkoor Medusa is een enthousiast gezelschap van 25 muzikale studentes. Als enige vrouwenkoor is Medusa uniek tussen de andere Utrechtse studentenmuziekgezelschappen. Het koor is opgericht in 1984 en wordt sinds 2015 begeleid door dirigente Iris van ‘t Veer, zelf alumna van Medusa. Medusa zingt een variërend repertoire, bestaande uit licht-klassiek, modern-klassiek, filmmuziek, musical en volksmuziek. Jaarlijks geven de Muzen een winter- en zomerconcert. Een deel van de concerten is a-capella, maar regelmatig werkt Medusa ook samen met professionele musici, variërend van één pianist tot een compleet strijkensemble met zangsolisten. Tijdens de lockdown heeft Medusa een concertalbum op Spotify uitgebracht, genaamd ‘Veer kracht’.

Het Huisorkest

Het Huisorkest is een gezelligheidsstudentenorkest uit Utrecht. De muzikanten brengen hun eigen favoriete muziek in, wat leidt tot een grote verzameling aan muziekstijlen. Vaak zijn hun producties een mix van klassiek, filmmuziek, jazz en pop/rock. In vrijwel elke productie zoekt Het Huisorkest de verbinding op met andere kunstvormen, zoals een verteller, een dansact, een kunstschilder of een solist. Op deze manier hopen zij de afstand tussen verschillende kunstvormen te verkleinen. Samen met dirigente Anja Oosterbeek, strijkers, hout- en koperblazers, drums, basgitaar en piano creëren zij jaarlijks twee spetterende producties.

UUnited Orchestra

Speciaal voor deze bijzondere derde editie van het UUnited Muziekfestival is er een nieuw orkest in het leven geroepen: het UUnited Orchestra. In dit orkest komen muzikanten uit verschillende Utrechtse studenten muziekgezelschappen samen in een combinatie van een traditionele bigband en symfonisch strijk- en blaasorkest. Deze samensmelting van muziekstijlen en orkesten brengt de Utrechtse studenten muziekgezelschappen dichter bij elkaar en laat tegelijkertijd het beste horen van wat deze muziekscene te bieden heeft. Verwacht een spetterende combinatie van funky grooves, soulvolle sounds en vlammende vocalen!

L.O.F. Dancecrew

L.O.F. DanceCrew @Parnassos

Naast bovenstaande getalenteerde studentenmuziekgezelschappen, heeft Parnassos ook een fantastische dansgroep: de LOF DanceCrew @ Parnassos! Deze dansvereniging bestaat uit tien enthousiaste studenten met een passie voor dansen. Zij studeren choreografieën in voor evenementen en dansvoorstellingen binnen en buiten Parnassos.