Waarom een Utrechtse Wetenschapsagenda?

In 2021 vierden de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht 385 jaar wetenschap in Utrecht. Wetenschap start met verwondering en nieuwsgierigheid. Kunnen vissen ook corona krijgen? Wetenschap is nooit af en het stellen van een uitdagende, inspirerende vraag is misschien nog wel relevanter dan het vinden van het juiste antwoord. Eén vraag kan de wereld veranderen.

De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht nodigden daarom elke Utrechter uit om dit feestjaar een bijdrage aan de ontwikkeling van de wetenschap te leveren vanuit zijn of haar verwondering en nieuwsgierigheid. Hoe jong of oud je ook bent, waar je ook woont en welke achtergrond je ook hebt. Elke vraag doet ertoe, want elke vraag kan de start zijn van baanbrekend onderzoek. Want waar vragen uit verschillende werelden bij elkaar komen, ontstaan onverwachte inzichten. 

Wat wil jij weten? Bekijk de video

De Utrechtse vragen dienen als voeding voor de eigen Utrechtse Wetenschapsagenda. Deze agenda kan gaan leiden tot nieuw onderzoek of wendingen in bestaand onderzoek. 

Eén kind, één leraar, één boek, één pen kan de wereld veranderen

Portret Malala Yousafzai
Malala Yousafzai

Deze uitspraak van Malala Yousafzai, winnares Nobelprijs voor de Vrede 2014, is een belangrijke bron van inspiratie voor de Utrechtse Wetenschapsagenda. Zoals gezegd: één vraag kan de wereld veranderen. Malala is bekend van haar strijd voor toegang tot onderwijs en kennis voor meisjes. 

Het motto van Malala maakt duidelijk dat we iedereen nodig hebben om samen na te denken over de toekomst. Het slaan van bruggen tussen de diverse werelden is daarbij essentieel. Om die reden maken we, samen met alle Utrechters die willen meedenken, de Utrechtse Wetenschapsagenda. 

Malala was vijftien jaar toen een Talibanstrijder in de bus terug van school een gerichte aanslag op haar pleegde. Ze raakte zwaargewond door een kogel in haar hoofd en haar hals. Een deel van haar schedel werd in het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham gerepareerd met een prothese van titanium die met behulp van een 3D-techniek naar de vorm van haar hoofd was vervaardigd. 

10 november is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Dag van Malala. Daarmee vraagt de VN aandacht voor de tientallen miljoenen kinderen en jongeren die door hun sociale achtergrond geen of alleen met de grootste moeite toegang hebben tot onderwijs en kennis. De vierde van de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties verwoordt de doelstelling: verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen. Toegang tot onderwijs draagt bij aan volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving.