Genootschaps-Varia 2020

Schrijven door en voor leden

Met veel plezier presenteren wij u ons eerste Genootschaps-Varia: schrijven door en voor leden. De leden die gehoor hebben gegeven aan onze oproep in de Zomergroet, schrijven over een “varia” aan onderwerpen namelijk het Honderdjarig jubileum, 75 jaar Vrijheid, Belevenissen tijdens de lockdown en de Scriptieprijs.
 
Wij openen met het Honderdjarig jubileum.
Åse van de Grind geeft ons een kijkje in de wijze waarop de hoogleraren in de 17e en 18e eeuw betaald werden en hoe het geregeld was voor de weduwen van deze hoogleraren. Ina de Gaay Fortman vertelt over hoe ze een enthousiast en actief lid  werd van “De Krans”. De naam sloeg zeker niet op een theekransje, maar was afgeleid van “corona”, de krans om de zon, die ook in het symbool van de UU is afgebeeld.
 
Het volgende onderwerp is 75 jaar Vrijheid.
Het jaar 2020 is niet alleen ons jubileumjaar, maar ook het jaar dat Nederland herdenkt dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Naar aanleiding hiervan vertelt Jan Veldhuis over de geschiedenis van hemzelf en zijn familie in de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal over onderduikers, bombardementen, een gevorderd woonhuis en de vele slachtoffers.
 
De volgende twee verhalen vallen onder het thema Belevenissen tijdens de lockdown.
Annemarie en Bert van Zutphen beschrijven hun tijd in Spanje waar zij tijdens de lockdown maanden vast zaten. Martha Chorney heeft de lockdown dichter bij huis doorgebracht. Zij vertelt over het doorbrengen in de prachtige omgeving rondom Zeist en een levenslustige pup.
 
Als laatste de Hans Vliegenthart Scriptieprijs. Hans Vliegenthart beschrijft de door het Utrechts Universiteit Fonds ingestelde “Hans Vliegenthart Scriptieprijs” voor studenten met de beste afstudeerscriptie, de huidige master thesis.
 
Alle schrijvers heel hartelijk dank voor het insturen van hun verhalen. Wij wensen iedereen veel leesplezier en hopen dat deze uitgave een stimulans is voor iedereen om of zelf iets te schrijven of anderen te stimuleren om dit te doen (sturen naar R.L.Olivier@uu.nl). Als wij voldoende kopij hebben, kunnen wij weer een tweede editie uitgeven.