Decemberavond 2018

Terugblik Decemberavond 2018

Terugblik op de feestelijke decemberavond van 23 december 2018

De feestelijke maaltijd is een eeuwenoude traditie van de Universiteit Utrecht. Al In februari 1666 werd door de Senaat besloten om een jaarlijkse gezamenlijke professorenmaaltijd in te voeren en die te betalen met het boetegeld dat professoren moesten betalen als ze te laat kwamen, of zelfs absent waren, bij examens, inauguraties of promoties. Helaas brak de Tweede Engelse oorlog uit en moest de feestelijke maaltijd uitgesteld worden. In December 1667 was dan eindelijk het moment dat de eerste feestelijke maaltijd van het hooglerarencorps plaats vond, maar helaas nog zonder de dames.

351 jaar later, op 23 december 2018, bestond de jaarlijkse feestelijke professorenmaaltijd nog steeds en al sinds lange tijd samen met de partners, die het uiteindelijk ook organiseerden. 

Naast de traditionele feestelijke maaltijd was er, volgens een wat jongere traditie, een muziekuitvoering in de Senaatszaal. Jonge professionele zangers en zangers in opleiding van Studio 32 gaven een prachtige uitvoering van klassieke kerstliederen van onder meer Offenbach en Puccini. 

Rector magnificus Henk Kummeling hield een interessante tafelrede waarin hij niet alleen terugkeek op de verdiensten van de Utrechtse Universiteit, maar ook -- als nieuw aangetreden rector --  zijn visie gaf op de komende jaren.