Cognitie en sociaal gedrag

Onze interesse
De moderne samenleving wordt gekenmerkt door een toenemend aantal uitdagingen, zoals sterk stijgende kosten voor gezondheidszorg, klimaatverandering en (de dreiging van) digitalisering. Deze uitdagingen vereisen vaak dat mensen zich aanpassen en hun dagelijks gedrag in een sociale context veranderen. Een belangrijke uitdaging voor wetenschappers, beleidsmakers en professionals die geïnteresseerd zijn in het optimaliseren van menselijk gedrag is daarom het begrijpen en waarderen van de mechanismen die het mogelijk maken om sociaal gedrag op de lange termijn te veranderen. Terwijl gedrag kan worden gecontroleerd zonder de betrokkenheid van een persoon (bijv. veranderingen in de omgeving of wetshandhaving), vertrouwen andere benaderingen op zelfredzaamheid en persoonlijke autonomie door rekening te houden met de psychologische processen die ten grondslag liggen aan menselijk gedrag. In dit onderzoeksprogramma doen we onderzoek en leren we studenten om de rol van cognitie in sociaal gedrag te onderzoeken. In het bijzonder onderzoeken we hoe mensen hun gedrag controleren door hun eigen doelen te stellen, acties uit te voeren en gewoonten te vormen of te overwinnen in een sociale context.

We bestuderen onze vragen op verschillende niveaus, waaronder perceptie, cognitie en interactie in sociale context, en gaan na hoe motivatie en emotie van invloed zijn op elk van deze niveaus. We onderzoeken ook hoe (neuro)fysiologische processen bijdragen aan gedrag in sociale context. Ons programma richt zich op fundamenteel en toegepast onderzoek in de context van (geestelijke) gezondheid, duurzaamheid en digitalisering. Het onderzoek is voornamelijk experimenteel om causale mechanismen te bestuderen, gebruikmakend van kennis en methoden uit de sociale, gedrags- en neurowetenschappen. We voeren ook survey-onderzoek uit om verbanden te onderzoeken tussen subjectief gerapporteerde gevoelens, gedachten en acties van mensen.
Samenwerking
We werken samen met andere onderzoekers in verschillende disciplines binnen de UU Strategische thema's Institutions for Open Societies en Dynamics of Youth, en het Focus Area Human-centered AI en Alliantieprogramma HUMAN-AI. Ook werken we samen met verschillende stakeholders in de publieke en private sector, zoals UMCU, Erasmus MC, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Fontys Hogescholen, Dienst Justitiële Inrichtingen, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Unilever en Dialogic.
Ons onderwijs
Aan de Universiteit Utrecht geven we les in verschillende vakken op bachelor- en (research) masterniveau. We zijn betrokken bij:
- de bachelor Psychologie
- de minor Sociale Neurowetenschappen
- de bachelor Kunstmatige Intelligentie
- de bacheloropleiding aan het University College Utrecht
- de 1-jarige Master Social, Health and organizational Psychology
- de 2-jarige master Social and Health Psychology (Research)
- de 2-jarige master Kunstmatige intelligentie
- de 2-jarige Master Neuroscience and Cognition
We zijn een groot voorstander van teamwetenschap en beschouwen onderzoek en onderwijs als twee zijden van dezelfde medaille.