Regionaal

De Universiteit Utrecht is nauw verbonden met de stad en de provincie Utrecht

De Universiteit Utrecht is nauw verbonden met de stad en de provincie Utrecht. Belangrijke voorbeelden van regionale samenwerking zijn de oprichting van UtrechtInc voor startende ondernemers, een van meest succesvolle incubators van Nederland, en het Utrecht Science Park, waar naast de Universiteit Utrecht verschillende onderzoeksinstituten en tientallen bedrijven zijn gevestigd.

Utrecht Science Park
Utrecht Science Park, Uithof te Utrecht

Utrecht Science Park

De Universiteit Utrecht werkt op onderwijs- en onderzoekgebied samen met verschillende partners op het Utrecht Science Park: het UMC Utrecht, de Hogeschool Utrecht, onderzoekinstellingen en researchbedrijven.

Onderwijs

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht (HU) werken onder meer samen in de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs en in de ontwikkeling van speciale doorstroomtrajecten (pre-masters).

Het UMC Utrecht biedt de academische opleidingen Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen en Klinische Gezondheidswetenschappen. Daarnaast heeft het UMC Utrecht een opleidingscentrum dat, deels in samenwerking met de Hogeschool Utrecht, een breed scala aan beroepsopleidingen verzorgt.

Onderzoek

Gerenommeerde onderzoeksinstellingen als TNO, Deltares, het Hubrecht Instituut en ruimteonderzoeksinstituut SRON hebben hun vestigingen in het Utrecht Science Park. Ook zijn er ruim zestig Research & Development bedrijven gehuisvest, waarvan meer dan de helft zich op het gebied Life Sciences focust, waaronder Merus Biopharmaceuticals, Genmab en vanaf 2013 Danone. 

Regio Utrecht

De Universiteit Utrecht participeert in de Economic Board Utrecht. De EBU stimuleert innovatie en samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden met als doel een groene, gezonde en slimme regio.

Interieur Academiegebouw, Domplein 1 te Utrecht

Cultuur in de stad

De Universiteit Utrecht is actief betrokken bij het organiseren van activiteiten op het gebied van kunst en cultuur in de stad Utrecht. Lees meer op de pagina Cultuur.