Wetenschnapps XL: science with and for citizens

Inschrijvingen gesloten.

Programma Wetenschnapps XL: Science with and for citizens

Goede samenwerking is essentieel voor vruchtbaar contact tussen wetenschap en maatschappij. Samenwerking tussen burgers en onderzoekers, tussen ondersteunend en wetenschappelijk medewerkers, tussen universiteiten en belanghebbenden, tussen onderzoekers onderling. Die samenwerking onderzoeken we op deze nieuwe aflevering van Wetenschnapps, de serie inspiratie- en ontwikkelsessies georganiseerd door het CWC. Dit keer in de Utrecht Science Week met wetenschappelijke én ondersteundende collega’s van Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Wageningen University & Research, Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit van Leiden.

Werk jij in een team dat zich wel eens bezighoudt met public engagement? Ben je van plan de komende tijd publieksactiviteiten te ontwikkelen? Heb jij kennis en ervaring die je kunt delen op dit vlak, of wil je die juist ophalen? Kom dan ook naar deze Wetenschnapps! We delen kennis en inspiratie en werken samen aan effectieve public engagement.

A. Plenair: panel discussie over samenwerking tussen burgers en wetenschappers

Met special guests Margaret Gold en Helianthe Kort praten we over samenwerking tussen burgers en onderzoekers. Wat zijn de opbrengsten van deze samenwerking voor onderzoekers? Wat hebben de deelnemende burgers eraan? Hoe kan de samenwerking wederzijds voordeel opleveren? Hoe kan citizen science de relevantie vergroten van onderzoeksresultaten voor de mensen die het betreft?

Margaret Gold MBA is programmamanager Citizen Science in het Nederlandse Nationaal Programma Open Science, en coördinator van het Citizen Science Lab aan de Universiteit Leiden.
Prof. dr. Helianthe Kort is lector bij de Hogeschool Utrecht en hoogleraar aan de Universiteit Eindhoven. Zij doet onderzoek naar de impact van de gebouwde omgeving op de gezondheid van ouderen, met een focus op hoe burgers en onderzoekers gezamenlijk kunnen bijdragen aan het onderzoek daar naar.

B. Parallelsessies: Shared Stories

In Shared Stories delen ervaren onderzoekers hun verhalen over citizen science, team science en andere vormen van samenwerking op het gebied van public engagement.

  1. Seedfund-lessen: Heb je ooit Public Engagement Seed Funding aangevraagd om een publieksactiviteit te realiseren, of ben je van plan dat te gaan doen? Dit is je kans om te leren van je collega's, je eigen ervaringen te delen en inspiratie op te doen. Met o.a. prof.dr. Els Rose en dr. Anouk Keizer (beiden UU)
  2. Citizens and scientists: Wie zijn de burgers die meedoen aan ons onderzoek, hoe bereiken we ze en hoe kunnen we de samenwerking vruchtbaar voor beide partijen maken? Met o.a. dr. Liesbeth Feikema (UU/ CenSAS) en dr. Saskia Stevens (UU).
  3. Citizen science en data: Hoe zorgen we ervoor dat data verzameld in citizen science projecten betrouwbaar en veilig zijn? We reflecteren op de data-uitdagingen waar je tegenaan kunt lopen in citizen science projecten, en hoe je daar mee om kunt gaan. Met o.a. dr. Timothy Price en Fleur Froeling (UU), dr. Rik Janssen (FAIR Research IT Program UU), Dorien Huijser (Research Datamanagement Support UU) en ir. Jonathan de Bruin (FAIR data & Open Science, UU)
  4. Team science: Hoe kunnen wetenschappelijk en ondersteunend medewerkers door samenwerking public engagement verbeteren en bevorderen? Met o.a. prof.dr. Erik van Sebille, dr. Nieske Vergunst en dr. Stans de Haas (allen UU)

Parallelsessies: Workshops - leer van en met elkaar

  1. Impact meten: Hoe weet je of je publieksactiviteit effectief is? In deze sessie leer je hoe je de impact kunt meten van je publieksactiviteit. Neem je eigen (plan voor een) publieksactiviteit mee en maak er ter plekke een meetplan voor. Met dr. Madelijn Strick (IMPACTLAB), dr. Frances Wijnen en dr. Nieske Vergunst (allen UU)
  2. De Impact Plan Approach: Hoe kun je samen met een team komen tot een gezamenlijke impactstrategie? Met hulp van experts van NWO maak je een impactplan met en voor je team. Idealiter kom je met (een deel van) je team! Met Jelte Verberne en Piet Lommerse (beiden NWO).
  3. Dialoogtraining: Hoe praat je met een breed publiek over je onderzoek? Een wetenschappelijk onderbouwde training door dialoogexpert Cathelijne Reincke (UMC Utrecht). Ook nuttig voor ondersteunend medewerkers die hun onderzoekers willen ondersteunen op dit vlak!
  4. Ontwerp een publieksactiviteit: Hoe vertaal je je onderzoek naar een aansprekende publieksactiviteit? En hoe kom je vervolgens van plan naar evenement? Je gaat aan het werk met je eigen idee of onderwerp en vertrekt met gereedschappen, tips en inzichten om dat idee te realiseren. Met experts José de Wit en Miranda Thoen (beiden CWC)

Datum: 4 oktober 2022, tussen 11.00 – 18.00
Plaats: Social Impact Factory, Vredenburg 40, Utrecht
Inschrijven (gratis): Inschrijving gesloten.
Voertaal Engels

10.30 - 11.00

Inloop, koffie

11.00 - 12:15

Panel discussie

12.15 - 12.30

Break

12.30 - 13.30

Shared stories: Seed Fund lessons

Shared stories: Citizens and scientists

Shared stories: Citizen science and data

Shared stories: Team Science

13.30 - 14.30

Lunch

14.30 - 15.30

Impact meten: theorie

Impact Plan Approach: theorie

Dialoogtraining: theorie

Ontwerp een publieksactiviteit

15.30 - 15.45

Break

15.45 - 16.55

Impact meten: in de praktijk

Impact Plan Approach: in de praktijk

Dialoogtraining: in de praktijk

Ontwerp een publieksactiviteit

16.55 - 17.10

Break

17.10 - 17.30

Wrap up

17.30 - 18.15

Drinks & snacks