Voorvoord Femke den Boer: vragen en luisteren

Femke den Boer, directeur Centrum voor Wetenschap en Cultuur

Als wetenschappers in gesprek gaan met een breed publiek, komen ze vaak mensen tegen die toch al geïnteresseerd zijn. Omdat ze de waarde van wetenschap inzien, of er juist kritisch over zijn. Maar er zijn ook veel mensen voor wie wetenschap heel ver van hun dagelijks leven af staat. Zij voelen zich niet aangesproken, omdat wetenschap voor hen niet relevant voelt. Ook niet als wetenschappers hen juist graag willen ontmoeten.

Een belangrijke stap die we bij het Centrum voor Wetenschap en Cultuur daarom zetten, is niet alleen mensen uitnodigen, maar hen ook opzoeken. Minstens zo belangrijk is dan om niet het wetenschappelijk perspectief centraal te stellen, maar de vragen, zorgen of verwachtingen die mensen bezighouden. Eerst vragen stellen en luisteren dus. En vervolgens daarop reageren en laten zien hoe je daar als wetenschapper mee omgaat of tegenaan kijkt. Dan kan er dialoog ontstaan. Dat is ook wat minister Robbert Dijkgraaf ziet als een belangrijke opdracht voor een nieuw nationaal expertisecentrum voor wetenschap en samenleving. Dat centrum moet kennis en praktijk bij elkaar brengen die zo’n dialoog mogelijk maken (zie pagina 10 en 11 in het magazine). In deze editie van In Beeld geven we weer veel inspirerende voorbeelden die laten zien hoe we daar bij de Universiteit Utrecht mee bezig zijn.

Femke den Boer is directeur Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit Utrecht.

In Beeld

Dit artikel staat ook in de derde editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers. 

Ga naar In Beeld #3