Perspectief op... Samenwerken door onverwachte paden te bewandelen

Het Centre for Unusual Collaborations (CUCo) geeft ruimte voor jonge onderzoekers om interdisciplinair onderzoek te doen dat een positieve bijdrage kan leveren aan maatschappelijke vraagstukken. Op het Betweter Festival 2021, georganiseerd door het Centrum voor Wetenschap en Cultuur, stond het onderzoek rondom chronische pijn van Hanneke Willemen en collega’s centraal. Door middel van experimenten en gesprekken vroegen zij aandacht voor het onderwerp.

Chronische pijn is een onderschat probleem. Wereldwijd lijden 1 op de 5 mensen hieraan. Ons doel was vooral om mensen te informeren over chronische pijn en om ze uit te nodigen te vertellen of ze zelf chronisch pijn ervaren. Wat is de definitie van chronische pijn volgens de festivalganger? Dit leverde interessante discussies met verfrissende invalshoeken op. Daarnaast brachten we onder de aandacht dat interdisciplinair onderzoek essentieel is om chronische pijn beter te begrijpen en daarmee efficiënte en veilige behandelmethodes te ontwikkelen. We hebben ook experimenten uitgevoerd om pijngevoeligheid te meten. Pijn werd opgewekt met een apparaat dat druk op de kuitspier kan uitoefenen en door middel van crèmes die koude en warmte prikkels afgeven. Het is interessant om te zien dat pijnprikkels heel verschillend ervaren werden.

Dr. ir. Hanneke Willemen is onderzoeker bij het Centre for Translational Immunology van UMC Utrecht

CUCo streeft ernaar het plezier en de creativiteit in onderzoek te vergroten, door onverwachte paden te bewandelen. Samenwerking in onderzoek vraagt continu om vertaling van perspectieven: tussen verschillende wetenschappelijke disciplines en met maatschappelijke partijen. Het Betweter Festival is een ideale plek voor CUCo-onderzoekers om deze vertaalslag naar een jong en enthousiast publiek te maken. Dat brengt ook reflectie op het onderzoek zelf mee. De verzamelde resultaten zijn ontzettend nuttig voor het project. Het team heeft veel plezier beleefd aan het uitdenken en opzetten van de proef. Voor CUCo smaakte dit naar meer; bij een volgend Betweter Festival doen er opnieuw projecten mee en leveren we een bijdrage over het (moeilijke!) proces van samenwerken.

Corinne Lamain is directeur van het Centre for Unusual Collaborations (CUCo), één van de kerngroepen binnen de Strategische Alliantie tussen Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht

In Beeld

Dit artikel staat ook in de tweede editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers. 

Open het magazine
Experiment over pijn tijdens het Betweter Festival