Perspectief op: Ken jezelf-challenge

Studium Generale organiseert elk najaar een ‘challenge’, een citizen-scienceproject waarbij bezoekers samen met wetenschappers onderzoek doen naar een actueel thema. In 2022 was het thema ‘mentale gezondheid’. Deelnemers konden onderzoeken hoe zij omgaan met druk en stress, of ze hun welzijn kunnen beïnvloeden door te dansen of te mediteren, en hoe ze betekenis geven aan hun leven. Zo kregen ze meer zelfinzicht én hielpen ze de wetenschap. Daarnaast waren er drie talkshows waarin de wetenschappers achter de challenge live in gesprek gingen met elkaar en het publiek.

“Het Nationaal Programma Onderwijs is er voor het herstel van studentenwelzijn tijdens en na de coronapandemie. Met de financiële middelen van het NPO zorgt de Universiteit Utrecht voor extra begeleiding, activiteiten en faciliteiten—zo ook de Ken jezelf-challenge. De challenge was een mooie, laagdrempelige manier voor studenten om dit onderwerp te verkennen. Van doe-opdrachten zoals mediteren en dansen, naar zelfreflectie-oefeningen: waarom doe ik zoals ik doe en ben ik geworden wie ik ben. Het deed me goed om zoveel studenten bij de talkshows te zien en hoop dat het ze een stukje meer zelfinzicht heeft opgeleverd.”

Iris Nieuwenhuizen is coördinator van het Nationaal Programma Onderwijs van de Universiteit Utrecht.  

We kunnen de data goed gebruiken. En het is heel fijn dat de challenge ook na afloop nog online beschikbaar blijft! Samen met IVN Natuureducatie doen we komende maanden namelijk ‘de nationale Natuur Intelligentie test’ bij leerlingen van groep 8. We vragen de leerkrachten ook om de NQ test in te vullen. Fijn dat dat via de challenge-site kan. Het is voor de leerkrachten heel leuk dat ze gelijk hun uitslag zien.

Dr. Agnes van den Berg is omgevingspsycholoog
Publiek tijdens een van de Ken Jezelf lezingen van Studium Generale
Foto: Ebru Aydin

“Toen ik hieraan begon had ik echt nog geen idee welke richting de challenge op zou gaan. Ik begon in januari 2022 met het bellen van veel onderzoekers die zich bezighouden met mentale gezondheid en studentenwelzijn om hen te vragen of ze een onderwerp hadden dat ze graag met een groter publiek zouden onderzoeken. Het was leuk om met de onderzoekers mee te denken over hoe we hun onderzoek klein, toegankelijk en leuk konden maken. Zo dansten deelnemers met MC Hammer, chatten ze met Freud over hun persoonlijkheid, en brachten ze zelf hun natuurbeleving in kaart.”

Nienke de Haan is projectleider van de Ken Jezelf-Challenge en programmamaker bij het Centrum voor Wetenschap en Cultuur.  

Ik vond het een leuke extra; om je eigen bevindingen met die van anderen te vergelijken. De topactiviteit blijft toch wel de live lezingen, discussies!

Deelnemer aan de Ken jezelf-challenge

Tekst: Nienke de Haan

In Beeld

Dit artikel staat ook in de derde editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers. 

Ga naar In Beeld #3