Perspectief op... Groene Challenge
In het najaar van 2021 organiseerde Studium Generale ‘de Groene Challenge’. Gedurende de maand november konden deelnemers elke dag online een deurtje openmaken. Achter elke deur: een duurzame uitdaging!
Over thema’s als water, voeding, mobiliteit en biodiversiteit. Met daarbij verdiepende informatie, zoals links naar lezingen of onderzoek van de Universiteit Utrecht, maar ook lees- en kijktips uit internationale media. Daarnaast deden sociaalwetenschappers Michèlle Bal en Marijn Stok gedurende de Groene Challenge onderzoek. Via korte vragenlijsten konden deelnemers de wetenschap een handje helpen om inzicht te krijgen in (on)duurzaam gedrag.
Ik verwachtte mensen te bereiken die waarschijnlijk al ‘groen’ zijn, maar door verrassende invalshoeken en een positieve insteek hoopte ik dat de deelnemers nieuwe inzichten kregen en geïnspireerd raakten. Het onderzoek dat aan de challenge gekoppeld was, moest een extra verdieping én natuurlijk de onderzoekers een onderzoeksgroep geven. Veel van de inhoud achter de deurtjes kwam uit het archief van Studium Generale of refereerde aan onderzoek van de Universiteit Utrecht. Alle teksten hebben we zelf geschreven. Dat was een flinke klus. Maar het was het waard. Deelnemers konden elke dag ook feedback achterlaten en ik heb heel veel enthousiaste reacties gekregen!
De online adventskalender van de Groene Challenge vond ik erg leuk. Een online tikje om er elke dag weer mee bezig te zijn en te kijken welke dingen je zelf kunt doen. Ze waren volgens mij ook bijna elke dag positief. Ik ben zelf altijd al bezig met duur - zaamheid, dus ik wist al best veel. Ik vind het vooral fijn om de challenge te gebruiken en dan mijn acties en gedachten weer te delen in de hoop dat dit ook weer acties en gedachten uitlokt.
Voor ons was dit een interessante mo gelijkheid om onderzoek te doen ‘in het echte leven’. Het was voor ons vernieuwend en uitdagend om een opzet uit te denken die zou werken over een langere termijn, in dit geval tenminste de hele maand. Daar lag ook de moeilijkheid, omdat niet alle deelnemers de hele maand hebben meegedaan. Dat resulteerde in wisselende deelnemersaantallen tussen de verschil - lende dataverzamelingen in ons onderzoek. Het was wel heel leuk om een onderzoek uit te denken dat aansloot bij de praktijk en mensen daadwerkelijk zou kunnen stimuleren duurzame(re) keuzes te maken.