Perspectief op... Debuut

Programmamaker Lieke Dekker maakt samen met mediamakers Tobias Mathijsen en Roshni Dokkum korte video’s waarin onderzoekers vertellen over hun eigen pad naar de wetenschap.

Dat doen ze voor het programma Debuut, een samenwerking met het online platform UGO, dat zich richt op kinderen die extra hulp bij taalvaardigheid kunnen gebruiken. Hier geven ze een kijkje in de keuken

Debuut is een mooi voorbeeld van hoe we bij het Centrum voor Wetenschap en Cultuur steeds meer programma’s maken voor doelgroepen die we vanuit de universiteit minder gemakkelijk bereiken. En het is ook een voorbeeld van hoe we graag samenwerken met mensen binnen en buiten de Universiteit Utrecht. Communicatiecollega’s bij de faculteiten denken mee over welke wetenschappers we kunnen benaderen, de wetenschappers zorgen voor de inhoud, de videomakers van Mediaproducties brengen het verhaal mooi in beeld, en partner UGO geeft ons toegang tot de doelgroep. Vanuit het Centrum voor Wetenschap en Cultuur nemen we het initiatief, leiden we het project en bewaken we de inhoudelijke lijn. Heel fijn om zo samen iets moois te maken!

Ik vind het belangrijk om scholieren de kans te geven om eens mee te kijken met wat een onderzoeker nou eigenlijk doet. Het is een abstract idee, ‘wetenschapper zijn’, terwijl het eigenlijk heel praktisch is. Mijn onderzoek gaat over het verbeteren van de gezondheid van zwangere vrouwen wereldwijd, ik werk veel samen met onderzoekers en dokters over de hele wereld, en ik geef ook nog eens les hierover aan studenten.

Het belangrijkste is dat het onderzoek, en het belang daarvan, op een heldere, simpele manier wordt uitgelegd. Soms zitten onderzoekers zo diep in hun eigen vakgebied, dat ze hulp nodig hebben met de vertaalslag naar de buitenwereld. De mooiste verhalen zijn degenen die met overtuiging en enthousiasme worden verteld. Belangrijk voor het maken van video’s is dat je goed weet wat je wilt vertellen en aan wie. Daarom denken wij bij Mediaproducties graag vanaf het begin mee. Wij begeleiden en adviseren over de inhoud en vorm van de video, zodat het verhaal van de onderzoeker het beste uit de verf komt.

In Beeld

Dit artikel staat ook in de tweede editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers. 

Open het magazine
Dr. Joyce Browne vertelt op camera over haar onderzoek