Perspectief op... De fossielenjacht van het UMU

Het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) staat op dit moment in de steigers en is volop bezig met de vernieuwing. In de tussentijd ontwikkelt het allerlei (online) activiteiten: ook voor bezoekers van de stad Utrecht. Samen met prof. dr. Jelle Reumer bedachten Lore Smit en haar collega’s een audiotour die gezinnen meeneemt langs verschillende fossielen in de binnenstad van Utrecht. De jacht is inmiddels door bijna 400 families gelopen, onder wie Mark Pen met zijn gezin. 

De Fossielenjacht is een echte familieactiviteit en een ware ontdekkingstocht langs bijzondere, vaak verborgen plekken en vergeten fossielen. Sommige zijn straks ook in het nieuwe museum te vinden. Het is een mooie manier om de stad te verbinden met het museum en families alvast te laten ervaren hoe je samen spelenderwijs onderzoekend kunt leren. Het UMU opent in de zomer van 2023 als hét onderzoeksmuseum van Nederland.

Lore Smit is marketing- en communicatie-medewerker bij het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU)

Hoewel we aardig bekend zijn in Utrecht, waren we toch verrast door de fossielen die we tegenkwamen. De fossielen waren niet erg moeilijk te vinden dankzij de goede aanwijzingen in de app. De quizvragen die bij de fossielen horen waren goed te doen, mits je een beetje oplet bij de uitleg. Neem dus vooral tijd om ook echt te luisteren of lezen via de app. Fossielen hebben niet alleen een lange geschiedenis, maar ook nog eens een flinke afstand afgelegd. En dat ligt allemaal voor onze neus, gewoon zichtbaar op straat en in gevels. De route heeft onze blik op de wereld best veranderd. Sindsdien zien we ook in andere steden op steeds meer plekken fossielen.

Mark Pen ging samen met zijn gezin op pad door Utrecht, op zoek naar fossielen

Nieuwsgierig geworden?

De Fossielenjacht start en eindigt bij het UMU en is geschikt voor groot en klein (8 t/m 14 jaar).

Download de app

In Beeld

Dit artikel staat ook in de tweede editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers. 

Open het magazine
Iemand maakt een foto van een fossiel tijdens de fossielenjact van het UMU