Perspectief op belevingsfestival Sencity: ‘Door je in bochten te wringen kom je verder’

Een belevingsfestival geïnspireerd op het niet of niet goed kunnen horen van geluid, dát is Sencity. Festivalorganisator Bas Wierikx benaderde het Centrum voor Wetenschap en Cultuur voor de wetenschapsprogrammering. Het resultaat: een zinnenprikkelend experiment, waarin wetenschapsfilosoof en historicus Susanna Bloem met het publiek in gesprek ging over de ervaring van muziek en tijd. Wat drijft Wierikx? En wat is de waarde van deze samenwerking?  

Gelijke beleving

“Ik heb een grote voorliefde voor het creëren van nieuwe belevingswerelden met een diepere maatschappelijke laag”, vertelt Wierikx. “Hoe kun je mensen sturen naar inclusiever gedrag en gedachtegoed? Dat doen we met Sencity.” Een festival waar doven, slechthorenden en horenden elkaar ontmoeten en samen uit hun dak gaan. En waar muziek, kunst en wetenschap zo geprogrammeerd en georganiseerd worden, dat de beleving voor iedereen gelijk is, ongeacht je gehoor. 

Dove mensen uit hun dak laten gaan op muziek lijkt onmogelijk, maar juist die uitdaging vindt Wierikx belangrijk. “Door je in bochten te wringen kom je verder en ontstaat er iets nieuws.” Daar komt veel bij kijken: “We gaan bijvoorbeeld met muzikanten in gesprek over de intentie van hun muziek om dit via gebarentolken uit te drukken. Zintuigenregisseurs helpen met het vertalen van hun optreden in geur, smaak, beeld en beweging met een trillende dansvloer. Zo vertellen we op verschillende manieren hetzelfde verhaal.” 

Waardevolle samenwerking

Voorheen bestond de programmering vooral uit muziek en kunst; het afgelopen jaar zijn hier wetenschappelijke talks en experimenten aan toegevoegd. De samenwerking met het Centrum voor Wetenschap en Cultuur is waardevol, vindt Wierikx. “Ik vind het interessant om vanuit het wetenschapsoogpunt bezoekers meer te vertellen over de werking van zintuigen. Tegelijkertijd zorgt het samenbrengen van wetenschappers met de dovencultuur voor een nieuwe blik op hun onderzoek.”  

25 maart 2023 staat de twintigste editie op het programma. Het thema is 'faalvreugde’. “Durven falen brengt je immers verder. Een thema dat voor iedereen van belang is, al staat durven falen voor doven en slechthorenden misschien nog wel meer centraal in een maatschappij die voor hen veel minder toegankelijk is dan voor horenden.” 

Bas Wierikx was tot 2022 de festivaldirecteur van Sencity Festival, onderdeel van de stichting Stichting Possibilize. Op de achtergrond is hij nog steeds betrokken bij het festival, daarnaast werkt hij aan diverse projecten op het snijvlak van cultuur en maatschappelijke impact.

Tekst: Tessa de Vries

Susanna Bloem bespeelt een instrument tijdens Sencity Festival in TivoliVredenburg waar een doventolk aanwezig is
Wetenschapsfilosoof, historicus en componist Susanna Bloem met gebarentolk tijdens Sencity. Foto: Jessie Kamp

In Beeld

Dit artikel staat ook in de derde editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers. 

Ga naar In Beeld #3