In de praktijk: Wetenschnapps XL, hét netwerkevent over public engagement

Op dinsdag 4 oktober 2022 vond Wetenschnapps XL plaats, een extra grote editie van de serie inspiratie- en ontwikkelsessies georganiseerd door het Centrum voor Wetenschap en Cultuur. Ruim honderd onderzoekers en ondersteuners die zich bezighouden met public engagement wisselden kennis en ervaring uit. Nieuw dit keer was dat er niet alleen deelnemers van de Universiteit Utrecht bij waren, maar ook van de TU Eindhoven, Wageningen University & Research, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Leiden. Het thema was samenwerking, met nadruk op samenwerking tussen wetenschapper en burger: citizen science. 

Margaret Gold (Universiteit Leiden en Citizen Science Netwerk NL) en prof.dr. Helianthe Kort (TU Eindhoven en Hogeschool Utrecht) wisselen van gedachten over samenwerking tussen burgers en onderzoekers en over de vragen: wat zijn de voordelen en wat levert het deelnemende burgers op?
Foto: Lize Kraan

"De Wetenschnapps van de Universiteit Utrecht was een geweldig evenement. Het bracht een energieke groep mensen bij elkaar die actief zijn op het gebied van public engagement, om ervaringen en inzichten te delen. Er waren veel voorbeelden uit een breed palet van public engagement praktijken, van dialoog tot citizen science, die echte impact bereiken, zowel in kwaliteit van onderzoek als de impact op gezondheid, kwaliteit van leven en leefomgeving van mensen. Ik kijk uit naar transdisciplinaire kruisbestuiving in de toekomst, om samen best practices te blijven ontwikkelen!” 

Margaret Gold is de Citizen Science Lead binnen het Open Science Programma van de Universiteit Leiden, en is Coördinator van het Citizen Science Lab. 

“Eeuwig leren is niet alleen voorbehouden aan wetenschappers. Ook voor ondersteunend personeel is het goed om voortdurend buiten je ‘eigen keuken’ te kijken. Mijn deelname aan de Wetenschnapps bijeenkomst afgelopen oktober over public engagement was daar een goed voorbeeld van. Het was verfrissend om samen met andere collega’s te bespreken hoe zaken het beste aangepakt kunnen worden. Bijvoorbeeld over wat onderzoek uitwijst en wat best practices zijn en wat daar voor nieuwe ideeën bij komen bovendrijven. Vooral de uitwisseling vanuit ieders praktijk van alledag was zeer verfrissend. Het inspireert, geeft energie en helpt het werk binnen je eigen universiteit te optimaliseren. Als het aan mij ligt zetten we binnen de alliantie een communicatienetwerk op. Want er valt nog zoveel meer te leren!” 

Bianca Moonen is communicatieadviseur bij het Department of Chemical Engineering and Chemistry aan de TU Eindhoven. 

Tekst: Stephanie Helfferich

Tijdens één van de workshops leren deelnemers hoe je een public engagementactiviteit ontwerpt.
Foto: Lize Kraan

In Beeld

Dit artikel staat ook in de derde editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers. 

Ga naar In Beeld #3