In de praktijk: Vechtclub en wetenschap, een goede match!
Vechtclub is een creatieve broedplaats die de samenwerking is aangegaan met het Centrum voor Wetenschap en Cultuur. De programmareeks Creativiteit Ontleed gaat in op de vragen wat creativiteit is, welke waarde het heeft en hoe het ingezet kan worden. Waarom heeft Vechtclub de handen in één geslagen met de universiteit? We vroegen het aan Daan Lustenhouwer van Vechtclub.
Hoe is de samenwerking tot stand gekomen?
“Vechtclub is een Utrechtse creatieve broedplaats met zo’n 170 uiteenlopende creatieve ondernemers. We hebben een zaal met podium voor programmering. Bij Creativiteit Ontleed gaan we in op het creatieve (denk)proces, de rol van creativiteit in het onderwijs of de waarde van kunst in protestbewegingen. Per avond zoeken we naar verschillende perspectieven die elkaar aanvullen, waaronder expertise vanuit wetenschappelijke hoek. Met die vraag zijn we in gesprek geraakt met de universiteit om een partnerschap te onderzoeken.”
De sprekers zijn vaak een interessante stem in het nagesprek dat we met het publiek hebben.
Waarom kiezen jullie voor onze universiteit?
“Juist de Universiteit Utrecht past goed bij ons. Niet alleen omdat we stadsgenoten zijn, maar meer nog omdat de Studium Generale-programmering zoals het Science Café Utrecht past bij wat wij voor ogen hadden voor de serie Creativiteit Ontleed. Bovendien liep het contact met de programmamakers van het Centrum voor Wetenschap en Cultuur direct soepel: ze begrepen goed de insteek van deze programmareeks en waren in staat inhoudelijk mee te denken. Iedere keer was er een hele goede match tussen de avond en de spreker.”
Waarom heeft het publiek van Vechtclub behoefte aan een wetenschappelijke invalshoek?
“Het publiek van deze programmareeks bestaat uit leergierige mensen. Vaak hebben ze in hun werk te maken met het onderwerp van de avond, maar we hebben ook bezoekers die er elke avond zijn en die houden van de verdieping. We willen dit publiek prikkelen met verdiepende inhoud en door het onderwerp via verschillende invalshoeken te bespreken. Naast de praktijk kan daarbij wat ons betreft een wetenschappelijke invalshoek niet ontbreken. Vaak beginnen we ook met deze spreker, zodat er een (theoretisch) fundament wordt gebouwd waar we de rest van de avond op door kunnen bouwen. Bovendien zijn deze sprekers vaak een interessante stem in het nagesprek dat we met het publiek hebben. Kortom: voor ons is dit wetenschappelijke perspectief een onmisbare schakel.”