In de praktijk: Samenwerken voor een inclusiever publiek

Het Centrum voor Wetenschap en Cultuur probeert op verschillende manieren programma’s aantrekkelijker te maken voor een inclusiever publiek. Voor onder andere het Betweter Festival en het Weekend van de Wetenschap werkten we samen met maatschappelijke partners om Utrechters uit te nodigen voor wie wetenschapsactiviteiten niet vanzelfsprekend zijn. 

Buddy to Buddy

Buddy to Buddy Utrecht koppelt (ex-) vluchtelingen en hun stadsgenoten aan elkaar om op die manier nieuwkomers uit hun sociale isolement halen en de betrokkenheid van Nederlanders bij hun integratie vergroten. 

Betweter Festival

Tessa en Natnael zijn Buddy’s bij Buddy to Buddy Utrecht. Tessa woont in Utrecht en Natnael is een paar jaar geleden vanuit Eritrea naar Utrecht gekomen. Samen ondernemen ze van alles en dit keer bezochten ze op uitnodiging het Betweter Festival. Hoe hebben zij dat ervaren?

Tessa: “Er was zoveel te doen! Je kon de hele avond ronddwalen zonder je te vervelen. Je had op de gang al experimenten, dus je kon niet alleen van zaal naar zaal lopen, maar tussendoor had je ook nog van alles waar je aan mee kon doen. Dat was ook voor Natnael leuk. We hebben ook bij een lezing gezeten, maar dat volgt hij dan toch minder goed, omdat zijn Nederlands nog niet zo goed is.”  

Natnael: “Het was best moeilijk te weten wat ik kon verwachten, want ik kende het festival niet. Ik kon niet alles begrijpen, maar je kon ook gewoon luisteren wat er verteld werd. Dat is niet erg, ook al was het moeilijk.” 

Tessa Laan is projectcoördinator van Buddy to Buddy Utrecht en Utrechtse Heuvelrug. Ze is onder andere contactpersoon voor de buddy's en organiseert het project. Hoe ziet zij de bijdrage van het Betweter Festival aan hun programma? 

“Taal hoeft niet een probleem te zijn als je weet dat je er aandacht aan moet besteden. Het thema speelt daarin ook een rol. We waren bij de lezing over de migratiecrisis, dat is dan weer makkelijker te volgen, omdat je die woorden en die thematiek kent. Ik denk dat je het festival ook toegankelijker kunt maken door bewust bepaalde thema’s te kiezen. Iets over cultuurverschillen, migratie, taal, identiteit. Dan is het boeiend. Ondanks dat het misschien moeilijke taal is, het is wel de taal waar je mee bezig bent. En bij dat soort thema’s is het denk ik ook echt een toegevoegde waarde om een divers publiek te hebben. Dan krijg je een interessante uitwisseling van perspectieven.”

Buddy to buddy bij Betweter Festival
Foto: Anna van Kooij

Petje af

Voor Weekend van de Wetenschap werden Utrechtse kinderen uitgenodigd via Petje Af Amersfoort. Bij Petje af ontdekken nieuwsgierige kinderen van 10 t/m 14 jaar de wereld, via een praktijkgericht programma dat kansen biedt aan kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Weekend van de Wetenschap 

Sara Brouwer en Maartje Bake, docenten van het departement Sociale Geografie en Planologie, hadden tijdens het Weekend van de Wetenschap veel aanspraak met hun activiteit over de inclusieve stad en diverse voedsellandschappen.

“Het viel me op dat het publiek heel divers was. Ik heb gesproken met bezoekers met verschillende culturele achtergronden, bezoekers van verschillende generaties en bezoekers die uit uiteenlopende steden en dorpen kwamen. Mooi om te horen was dat kinderen en hun ouders met een migratieachtergrond aangaven dat ze het leuk vonden om nu een keer zichzelf of hun eigen cultuur terug te zien in een activiteit. Dit zorgde voor herkenning en enthousiasme. En hopelijk ook het gevoel dat ze (later) thuis kunnen horen op de universiteit.”

“Het programma van het Weekend van Wetenschap past precies bij wat wij de kinderen willen aanbieden bij Petje af. Het was voor de kinderen een toegankelijke manier om inzicht te krijgen in de wereld van wetenschap en technologie. Er was een breed aanbod aan verschillende thema’s. Een interactieve dag waar de kinderen gelijk aan het werk mochten met verschillende opdrachten. Leren, zien en doen! Op zo’n dag leren de kinderen op een interactieve manier goed inzicht te krijgen in waar hun interesses liggen. Het was leuk om te zien hoe innovatief en oplossingsgericht ze gaan denken. Het was een succes!”

Gwen Kistler is programmacoördinator bij Petje Af Amersfoort

Tekst: Stephanie Helfferich

Foto: Lize Kraan

In Beeld

Dit artikel staat ook in de derde editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers. 

Ga naar In Beeld #3