In beeld: UMU op het water

Op de zaterdagavond van 15 oktober 2022 voeren twee rondvaartboten vol wetenschap door de Utrechtse grachten. Met de rondvaartboten deed het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) mee aan de Utrechtse Museumnacht KIDS.  

Op de onderzoeksboot gingen families aan de slag met experimenten en bogen zich over verschillende vragen als: gaat een kegel naar boven of toch naar beneden? Kunnen we twee dingen tegelijkertijd doen? Op de andere boot vertelden verschillende onderzoekers van de Universiteit Utrecht over hun onderzoek. Onderzoeker Francesca Sangiorgi vertelde bijvoorbeeld over haar bijzondere reis naar Antarctica. 

De huidige – door de mens veroorzaakte – snelle opwarming van de aarde leidt tot het smelten van Antarctica. Dat is een bedreiging voor laaggelegen landen en kustgebieden. Maar wanneer en hoe snel zal Antarctica smelten? Dat onderzoek ik met sedimenten uit grondboringen die vlakbij Antarctica zijn gedaan. Op die manier kunnen we warme periodes uit het verre verleden onderzoeken en de toekomst beter voorspellen. Voor onze toekomst en die van Antarctica is het heel belangrijk dat nieuwe generaties zich bewust zijn van klimaatverandering. De museumnacht was een geweldige manier om de kinderen bewust te maken! Ik heb ontzettend genoten van de vele geïnteresseerde gezichten en slimme en nieuwsgierige vragen.

Dr. Francesca Sangiorgi is onderzoeker en universitair hoofddocent bij de faculteit Geowetenschappen

Tekst: Eline Dondorp

Tijdens de rondvaart van het UMU loopt iemand rond met een miniatuurboot
Foto: Lize Kraan

In Beeld

Dit artikel staat ook in de derde editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers.

Ga naar In Beeld #3