In beeld: Pabostudenten op bezoek bij de universiteit

Het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Utrecht werkt samen met de Hogeschool Utrecht, het Marnix College en de Academische pabo om pabostudenten te laten zien wat wetenschap is, zodat zij dit in de klas kunnen gebruiken. Door studenten een realistischer beeld van wetenschap te geven, kunnen zij dit doorgeven aan hun leerlingen. 

Wetenschap heeft nog steeds een stoffig imago. Men denkt al snel aan mensen die in donkere kamertjes aan ingewikkelde dingen werken zonder contact met de buitenwereld. Ik wilde met mijn deelname graag laten zien dat wetenschap helemaal niet saai of ingewikkeld is. En dat wetenschapper zijn juist een creatief beroep is, met heel veel verschillende taken waarin je je nieuwsgierigheid gebruikt om oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen. Ik hoop hiermee toekomstige leraren en hun leerlingen te inspireren meer de connectie te zoeken met de wetenschap in hun lessen, zodat zij een goed beeld krijgen van de rol die wetenschap speelt bij vrijwel alle processen in ons dagelijks leven.

Veel basisscholen doen weinig met onderzoek; leerkrachten zijn er niet vertrouwd mee en door corona heeft het geen prioriteit. In dit project maken de pabostudenten tien lessen over Wetenschap & Techniek voor hun stageschool. Daardoor ziet zo’n school soms in: hier gaan we meer mee doen!

Ruben Derycke is coördinator van het vak ‘Kind in de wereld’ bij de Hogeschool Utrecht

Tekst: Eline Dondorp

PABO leerlingen houden een formulier omhoog
Foto: Ivar Pel

In Beeld

Dit artikel staat ook in de derde editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers.

Ga naar In Beeld #3