In beeld: bestaat er een recht op zweetvoeten?

Tony Barshini was één van de 93 onderzoekers en studenten die meedeed aan het landelijke evenement Weekend van de Wetenschap, waarvoor de Universiteit Utrecht ook jaarlijks de deuren opent voor jong en oud. Van het naspelen van een rechtszaak tot dansen met een robot en een eigen plantenbibliotheek maken: tijdens het diverse programma ontdekken bezoekers hoe onderzoek werkt, konden ze vragen stellen aan wetenschappers en zelf aan de slag met experimenten en workshops. Op die manier maakten ze kennis met het brede palet aan onderzoek bij de Universiteit Utrecht.  

“Het kinderboek De zweetvoetenman, dat gaat over de Nederlandse rechtsstaat, was de inspiratie voor een activiteit tijdens Weekend van de Wetenschap. Bij deze activiteit speelden kinderen de rechtszaak van de zweetvoetenman na; een zaak die tot de verbeelding spreekt en echt is gebeurd. In het toneelstuk kwam alles aan bod: van de verschillende rollen in de rechtszaal tot het uitspreken van het vonnis. Met de activiteit wil ik kinderen graag laten zien en ervaren hoe het rechtssysteem werkt. Bijna iedereen krijgt er ooit mee te maken, dus ik vind het belangrijk dat kinderen weten hoe het in elkaar zit. De activiteit is ook een mooie kans om te vertellen over het vak Rechtsgeleerdheid en het belang van onderzoek.” 

Tony Barshini is onderzoeker en junior universitair docent omgevingsrecht bij de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. 

Tekst: Eline Dondorp

Kinderen knijpen hun neus dicht bij het experiment van Tony Barshini
Foto: Lize Kraan

In Beeld

Dit artikel staat ook in de derde editie van het magazine In Beeld, vol met inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers.

Ga naar In Beeld #3