In Beeld #3

In Beeld #3, het magazine vol inspirerende columns, achtergrondverhalen en ervaringen van onderzoekers en ondersteunend medewerkers van de Universiteit Utrecht waar publiek en wetenschap samenkomen. Laat je door de voorbeelden in dit magazine inspireren, ontwikkel je eigen ideeën en vind geschikte partners om ze te verwezenlijken. 

Open het magazine (in PDF)

Vragen en luisteren

Een belangrijke stap die we bij het Centrum voor Wetenschap en Cultuur zetten, is niet alleen mensen uitnodigen, maar hen ook opzoeken. Minstens zo belangrijk is dan om niet het wetenschappelijk perspectief centraal te stellen, maar de vragen, zorgen of verwachtingen die mensen bezighouden.

Lees het voorwoord van Femke den Boer

Eerst vragen stellen en luisteren dus. En vervolgens daarop reageren en laten zien hoe je daar als wetenschapper mee omgaat of tegenaan kijkt. Dan kan er dialoog ontstaan.

Interview: Uit je comfortzone voor maatschappelijke verandering

Kennis delen met lokale gemeenschappen en samen maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Dat is waar het om draait bij Anders Utrecht. Anders Utrecht brengt Utrechtse initiatieven in kaart die sociale en ecologische problemen aanpakken en verbindt ze met elkaar, ontwikkelt podcasts om initiatieven een stem te geven en stimuleert samenwerking via workshops en onderzoek.

Lees het interview met Dr. Ozan Alakavuklar

We willen echt dat ze hun handen vuil maken.

Achter de schermen: Een Haags perspectief op wetenschapscommunicatie 

Nederland krijgt een nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie. Deze woorden van Minister Dijkgraaf in mei 2022 brachten een beweging op de been die sindsdien niet heeft stilgestaan. Erik van Zwol zit dicht bij het vuur en vertelt.

Lees het artikel

In beeld: Een vervolg op Even over Morgen

Zo’n 300 bezoekers van Utrechtse wijkbibliotheken gingen in november 2022 spontaan in gesprek met onderzoekers van de Universiteit Utrecht tijdens het programma ‘Even over morgen’. De gesprekken waren een vervolg op de editie van 2021, toen bibliotheekbezoekers meer dan 500 vragen voor de wetenschap formuleerden. Dit jaar waren vier van deze vragen het uitgangspunt van de gesprekken.

Lees het volledige artikel

Ik voelde me echt gehoord. Het gesprek laat me kritisch denken over mijn eigen gedachtes.

Bezoeker Bibliotheek Overvecht

Achter de schermen: De geologie van de Tour de France

Uren-durende Tour de France-etappes waarin wielrenners zwoegend over een bergkam fietsen worden plotseling een zeer interessante geologie excursie met de Geology of the Tour de France. Want wist je dat zo’n vreemde kegel in het landschap – vaak met een Mariabeeld erbovenop zoals in Le-Puy-en-Velay – een vulkanische nek heet? Tijd om in gesprek te gaan met aardwetenschapper Douwe van Hinsbergen over zijn initiatief.

Neem een kijkje achter de schermen
Illustratie van een wetenschapper in de publieke arena
Illustratie: Frank-Jan van Lunteren

In de praktijk: Wetenschappers in de Publieke Arena 

Je mengen in het publieke debat is belangrijk en biedt kansen voor wetenschappers, maar er zijn er ook risico’s. Zo moet je bij lastige onderwerpen voorbereid zijn op heftige reacties, soms uit onverwachte hoek. Daarom organiseert de Universiteit Utrecht de programmaserie ‘Wetenschappers in de publieke arena’. In deze interactieve serie bespreken wetenschappers en ondersteuners hun rol in het publieke debat, en hoe ze deze rol kwalitatief en veilig kunnen vervullen. 

Lees het volledige artikel

Over je onderzoek vertellen in de media, werkt als een schot hagel: je weet nooit precies wat je losmaakt.