Lezing en debat

In discussies, lezingen en debatten kunnen wetenschappers hun onderzoek koppelen aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen en scherpen aan de meningen en opvattingen van burgers.

Studium Generale
studium generale, uitgelicht4, organisatie

Studium Generale is het podium van de Universiteit Utrecht voor verdieping en debat. Studium Generale stelt prikkelende vragen en zet aan tot denken. In discussies, lezingen, talkshows en blogs koppelen ze wetenschap aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen, voorbij de grenzen van disciplines en de waan van de dag. Heb je een goed idee voor een onderwerp of spreker voor een lezing? Neem contact op via info@sg.uu.nl 

Filmreeks Science & Fiction
Filmreeks Science & Fiction

Filmtheater Louis Hartlooper Complex en het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht organiseren sinds 2010 ieder jaar een filmreeks met wetenschappelijke explicateurs. De filmreeks Science & Fiction brengt prikkelende wetenschap en films van betekenis samen. Wetenschappelijke onderzoekers houden een korte inleiding bij iedere film. Na afloop kunnen bezoekers met hen in gesprek. Meedoen? Neem contact op met Bas Schreiner.

Pop-up colleges
#metoo Pop-up college

Bij de Universiteit Utrecht worden regelmatig pop-up colleges en debatten georganiseerd, die snel verdieping en debat bieden aan een kwestie die nu in het nieuws is, voor studenten en andere geinteresseerden. Goede voorbeelden: het #metoo pop-up college in TivoliVredenburg, het USBO pop-up college over de vluchtelingencrisis, UGlobe's Rapid Response on Catalonia.

HOVO: lezingen en cursussen voor hoger opgeleide ouderen
Oudere man met tablet

Onderwijsinstelling HOVO Utrecht biedt in samenwerking met de Universiteit Utrecht cursussen op hbo- en universitair niveau voor hoger opgeleide 50-plussers. Het onderwijs beslaat uiteenlopende onderwerpen en vakgebieden en er zijn geen tentamens. Jaarlijks trekt HOVO Utrecht bijna 3000 nieuwsgierige mensen die op latere leeftijd nieuwe kennis en inzichten willen opdoen tijdens een van de 100 lezingen, cursussen of excursies. Wil je ook je kennis delen via HOVO? Neem contact op met Rieke Leenders.