Festivals en podia

Festivalpubliek kun je vaak goed inzetten voor dataverzameling. Maar ook een optreden samen met een kunstenaar kan voor alle partijen nieuwe inzichten opleveren. Hieronder vind je inspirerende mogelijkheden, en voorbeelden van andere podia die je kunt overwegen om een specifiek publiek te bereiken. 

Betweter Festival 2018
Betweter Festival

Tijdens het Betweter Festival 2019, op vrijdag 4 oktober, wordt met wetenschappers en artiesten onderzocht hoe het anders kan. Het programma is tegendraads, geestverruimend en even eigenwijs als altijd. Met dit jaar aandacht voor verandering. Welke hardnekkige ideeën en gewoontes wil jij liever achter je laten? 

Ik ben projectleider van het Betweter Festival: een kunst en wetenschapsfestival. Op het Betweter Festival willen we wetenschappelijk onderzoek toegankelijker maken voor een groot publiek, en bezoekers stimuleren om een onderzoekende houding aan te nemen en kritisch te reflecteren.
Jessie Waalwijk
Jessie Waalwijk over public engagement
Lowlands Science

Lowlands is een drie dagen durend festival boordevol muziek, theater, film, comedy, literatuur, straattheater, wetenschap en beeldende kunst. Als onderzoeker kun je het lowlandspubliek gebruiken om data te verzamelen, maar dan moet je wel budget meebrengen.

Interesse? Neem contact op met Miranda Thoen van het team Public Engagement van de universiteit.

Universiteit van Nederland

De beste Nederlandse onderzoekers geven gratis colleges op internet waarmee ze miljoenen mensen bereiken. Wil je ook? UvNL is altijd op zoek naar nieuw talent met interessante verhalen. De redacteuren van UvNL coachen je om je verhaal zo bondig en boeiend mogelijk te vertellen.

Neem contact op met je facultaire persvoorlichter en/of het publicengagementteam om goed voorbereid UvNL te benaderen.

Breaking Science
Breaking Science

Steeds vaker wordt onderzoekers gevraagd om over hun onderzoek te vertellen aan een lekenpubliek. Een hele uitdaging om iets, dat je al jaren aan het ontrafelen bent, in slechts 3 minuten uit te leggen! Maar de beheersing van een pitchvaardigheid is erg handig, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van beurzen. Breaking Science is een jaarlijkse pitchwedstrijd voor jonge onderzoekers om deze vaardigheid te oefenen en te verbeteren. 

Bekijk een impressie van Breaking Science 2019. Meer informatie vind je op de website.

Culturele Zondagen
Culturele Zondag mei 2016

Culturele Zondagen is een eendaags (soms tweedaags) cultureel evenement in de stad Utrecht, waarbij verschillende kunstdisciplines, waaronder thater, opera, muziek, dans, film, literatuur, visuele kunsten, straatkunst en storytelling samenkomen om verschillende kanten van een centraal thema te laten zien. De Universiteit Utrecht is partner en verzorgt altijd een of meer onderdelen, waaronder de Culturele Zondag Colleges. Je vindt het meest actuele programma op Culturele Zondagen.

Wil je meedoen? Neem contact op met Gary Sheikkariem.

Centre for the Humanities
Centre for the Humanities

Het Centre for the Humanities (CfH) richt haar activiteiten op de maatschappelijke impact van het geesteswetenschappelijke onderzoek. Zij fungeert als discussieplatform en makelaar om onderzoeksactiviteiten te relateren aan maatschappelijke impact. De activiteiten van het CfH betreffen de faculteit Geesteswetenschappen in volle breedte. Het CfH fungeert als intermediair tussen de facultaire gemeenschap en niet-academische partners uit de stad en de regio. Het CfH organiseert regelmatig debatten rondom actuele thema’s op het snijvlak van wetenschap en maatschappij.

Interesse? Neem contact op met Martine Paulissen via cfh@uu.nl