Kinderen, families, scholen

Onderzoekers en kinderen zijn beide nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar steekt. Ontdek hoe je kinderen kunt boeien met jouw onderzoek.

Wetenschapsknooppunt Utrecht

Het Wetenschapsknooppunt organiseert onder andere Meet the Professor, Summerschool Junior, Debuut en andere programma's met basisschoolkinderen. Heb je vragen, wil je meer informatie of wil je samenwerken met het Wetenschapsknooppunt? Mail dan naar wetenschapsknooppunt@uu.nl.

Leerlingen tijdens een bezoek aan het Universiteitsmuseum Utrecht.

Universiteitsmuseum Utrecht

Het Universiteitsmuseum Utrecht beheert en ontsluit het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht en maakt het belang van wetenschap zichtbaar. Het museum is ingebed in de Universiteit Utrecht, daardoor zijn er korte lijnen naar actueel onderzoek en is er nauwe samenwerking met topwetenschappers. Op dit moment wordt het museum verbouwd en vernieuwd. Online is het museum open met een uitgebreid aanbod voor activiteiten om thuis te doen. 

Weekend van de Wetenschap

Tijdens het Weekend van de Wetenschap opent de Universiteit Utrecht haar deuren voor het publiek. Families worden actief betrokken bij Utrechts onderzoek en ervaren de wetenschap. Tijdens voorgaande edities konden bezoekers bijvoorbeeld zelf experimenten uitvoeren, een rechtszaak naspelen, oefenen als dierenchirurg of een mini-college volgen. Kijk voor voorbeelden en inspiratie op de website van het Weekend van de Wetenschap waar onze activiteiten van vorig jaar staan of bekijk de video-impressie van 2018.

Ik ben projectleider bij het Wetenschapsknooppunt Utrecht. Wij verbinden het basisonderwijs met de Universiteit Utrecht.  Dat doen we door het organiseren van activiteiten als Meet the Professor en Debuut Live waarbij kinderen, die van huis uit niet in aanraking komen met de universiteit, in een YouTube-livestream vragen mogen stellen aan wetenschappers en studenten.

Verhalen en voorbeelden